Hiv-testin voi kohta tehdä kotona – THL: "Meillä on nyt luotettava testi suomenkielisillä ohjeilla"

Suuri osa hiv-tartunnan saaneista ei tiedä kantavansa tautia. Kotitestin avulla kynnys testaamiseen madaltuu.

terveys
Hiv testin tarvikkeet.
Kohta markkinoille tulevalla hiv-kotitestillä saa tuloksen 15 minuutissa.Kari Kosonen / Yle

Pitkän odotuksen jälkeen suomalaisiin apteekkeihin ja mahdollisesti kauppoihinkin on tulossa myyntiin testi, jolla henkilö voi itse testata, onko saanut hiv-tartunnan. Tähän mennessä henkilön on pitänyt käydä testauttamassa itsensä terveysasemalla tai esimerkiksi Hivpointin toimipisteissä.

Kotitestejä on aiemminkin ollut myytävänä ulkomaalaisissa verkkokaupoissa, mutta niiden käyttöturvallisuus ja laatu eivät välttämättä ole olleet kunnossa.

Vielä viisi vuotta sitten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL piti netin kautta ulkomailta tilattuja kotitestejä epäluotettavina.

– Aikaisemmin ongelmana netin kautta tilattavissa testeissä on ollut se, että testien toimivuudesta ei ole ollut tietoa, koska niiden toimivuutta ei oltu arvioitu asianmukaisesti, sanoo tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio THL:stä.

Kotikäyttöön tarkoitetut pikatestit ovat viime vuosina kehittyneet, ja niiden toimivuudesta on saatu tarpeeksi tieteellistä näyttöä. Niinpä ensimmäiset hiv-kotitestit ovat tulossa myyntiin Suomessa jo tänä kesänä. Testin toimivuutta on myös arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

– Meillä on nyt luotettava testi suomenkielisillä, helposti ymmärrettävillä ohjeilla, kertoo Brummer-Korvenkontio.

Hiv on siksi kavala tauti, että moni taudinkantaja ei tiedä sairastavansa sitä. Sairaus voi olla oireeton vuosikausia, jolloin taudinkantaja voi tietämättään tartuttaa taudin seksikumppaneihinsa.

Hiv-testin tarvikkeet
Kotitestissä on mukana laite, jolla saa otettua itseltään tarvittavan pisaran verta.Kari Kosonen / Yle

Kynnys matalaksi

Kotona tehtävä hiv-testi vaatii pienen pisaran verta. Pakkauksessa on pieni pistolaite, jolla verinäytteen saa sormenpäästä. Pakkauksessa oleva analysoija antaa tuloksen noin 15 minuutissa.

– Me toivomme, että hiv-testin tekeminen olisi yhtä helppoa ja vaivatonta matalan kynnyksen toimintaa kuin vaikkapa verenpaineen mittaaminen, sanoo Hivpointin tiedottaja Anni Pätilä.

Toiveena on, että ihmiset testauttaisivat itsensä mahdollisen hiv-tartunnan varalta heti, kun epäilevät mahdollisuutta tartuntaan. Hiv-tartunnan - kuten muunkin seksitaudin - voi saada, jos harrastaa suojaamatonta seksiä.

Hiv-kotitestin hinta kaupassa tullee olemaan joitakin kymmeniä euroja. Se tulee myyntiin ainakin apteekkeihin, mutta periaatteessa sitä saa myydä vaikka huoltoasemalla.

Ilmaiseksi itsensä voi testauttaa omassa terveyskeskuksessa tai esimerkiksi Hivpointin toimipisteissä.

Turvaseksipartio
Hivpointin ja SPR:n työntekijät jakoivat turvaseksipakkauksia viikonvaihteessa muun muassa Imatran raja-asemalla.Kare Lehtonen/Yle

Jos positiivinen?

Mikäli hiv-kotitesti näyttää positiivista tulosta, tulee hakeutua terveyskeskukseen, jossa tehdään vielä varmistustesti. Hiviin on nykyään hyvät lääkkeet, joiden avulla tauti saadaan pidettyä kurissa, eikä se pääse kehittymään AIDS-vaiheeseen.

Ongelmana Suomessa ja muualla Euroopassa on kuitenkin se, että ihmiset pitkittävät testiin menemistä. Se johtuu siitä, että hiv antaa itsestään vain pieniä merkkejä. Muutaman viikon kuluttua tartunnasta noin puolet sairastuneista saa flunssan kaltaisia oireita. Ne kuitenkin häviävät parissa viikossa. Siksi ne eivät yleensä herätä ajatusta, että kyseessä olisi hiv-infektio.

Oireet ilmaantuvat vasta, kun elimistön puolustuskyky alkaa heiketä. Siihen voi mennä jopa 10 vuotta.

Suomessa todetaan vuodessa 160–170 uutta hiv-tapausta. Noin puolet uusista hiv-tapauksista on THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontion mukaan sellaisia, että henkilöillä on ollut tartunta vähintäänkin 3–5 vuotta.

Hiv-kotitesti tulee THL:n mukaan olemaan hyvä lisä hi-viruksen leviämisen ehkäisemisessä.

– Kaikki keinot, joilla voidaan nopeuttaa taudin toteamista, ovat hyviä asioita, sanoo tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio.