''Suomalaiset ovat hullua teatterikansaa!'' - Uusi sukupolvi tuo kesäteatterin myös kaupunkeihin

Kesäteatterin suosio on herättänyt kaupungit panostamaan siihen yhä enemmän. Myös tuotantoyhtiöt ovat löytäneet kesäteatterista kaupallisia mahdollisuuksia.

kesäteatterit
Hupisaarten kesäteatteri työmaa
Hupisaarille rakennetaan parhaillaan uutta kesäteatteriaMarko Väänänen / Yle

Sadoissa teattereissa ympäri Suomea valmistaudutaan parhaillaan kesän näytöksiin. Teatterin tiedotuskeskuksen mukaan kesäteatteri kerää Suomessa joka suvi miljoonayleisön (siirryt toiseen palveluun). Esityksissä käsitellään usein vaikeita yhteiskunnallisia asioita naurun ja huumorin keinoin.

– Kesä, valo, luonto ja teatteri näyttävät olevan pettämätön yhdistelmä, toteaa Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori

Helavuoren mukaan luonto tarkoittaa yhä useammin myös urbaania ympäristöä. Kesäteatterin takia ei siis tarvitse matkustaa enää pitkiä matkoja vaan uusi sukupolvi tekee esityksiä myös kaupungeissa. Näiden rinnalle on syntynyt myös uusia kesäteatterin muotoja.

Yleisöä menossa Järvenpään kesäteatteriin.
Kesäteatterit keräävät runsaasti yleisöä joka kesä.Jussi Koivunoro / Yle

Helavuori uskoo, että kaupungit ja kunnat ovat huomanneet kesäteatterin tuomat mahdollisuudet ja haluavat panostaa siihen entistä enemmän. Myös erilaiset tuotanto- ja tapahtumayhtiöt ovat selkeästi havainneet kesäteatterin kaupalliset mahdollisuudet.

– Kesäteatteritoimintaan käytetään koko ajan enemmän ulkopuolista rahoitusta ja halutaan ammattimaisia tuottajatahoja huolehtimaan sisällöstä. Totta kai paikallisia harrastajia on edelleen, mutta tämä ilmiö on ollut selkeästi näkyvillä viimeisen viiden vuoden ajan.

Kesäteatteri voi olla kaupungin vetonaula

Oulun Hupisaarille rakennetaan parhaillaan uutta kesäteatteria vanhanaikaisen ja huonokuntoisen teatterirakennuksen tilalle.

Toiveena on ollut alusta saakka saada pitkäikäinen tila, joka mahdollistaisi monipuolisen sisällön tarjoamisen sekä asukkaille että matkailijoille, kertoo kaupungin tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkangas. Suomen epävakaiseen kesäsäähän on varauduttu suurella katoksella, joka mahdollistaa myös teatterin käytön pitkälle syksyyn.

– Odotukset ovat todella kovat. Näkisin, että Hupisaarten teatterista tulee vetovoimainen tekijä Oulun kaupunkiin. Nyt kun sinne saadaan vielä laadukasta toimintaa ja mahdollisesti muutakin kuin kesäteatteria kuten musiikkia ja lastenteatteri.

Ammattilaiset ja harrastajat yhteistyössä

Uuden Hupisaarten kesäteatterin toiminnan suunnittelussa on ollut mukana useita teatteri- ja näyttämötaiteen toimijoita. Kesällä 2019 Hupisaarten kesäteatterissa nähdään Oulun Työväen Näyttämön, Teatteri Neliapilan, Oulun teatterin sekä Teatteri Rion tuotantoa. Uudet tilat ovat kuitenkin myös muiden halukkaiden käytössä eikä toimintaa ole rajattu pelkästään kesäteatteriin.

Hupisaarten kesäteatteri
Uusi kesäteatteri otetaan käyttöön kesällä 2019Halo arkkitehdit

Oulun teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen kertoo, että yhteistyö on sujunut hyvin, ja uusia tiloja odotetaan innolla. Hän uskoo, että yhteistyö tulee olemaan hedelmällinen.

– On tosi hienoa, kun alkaa joku uusi juttu, niin ihmiset pystyvät myös katsomaan omaa ajatusmaailmaansa vähän toiselta kantilta. Kaikki olivat tosi innoissaan ja halukkaita tekemään yhteistyötä saman katon alla, Kari-Pekka Toivonen sanoo.

– Suomalaisethan ovat ihan hullua kesäteatterikansaa! Täällähän riittää yleisöä ja varsinkin tekijöitä. Se ei varmasti lopu koskaan, iloitsee Oulun työväen näyttämön puheenjohtaja Minna Kuusisto.

29.6. vietetään valtakunnallista kesäteatteripäivää.