Video: Mittava palo Vantaalla elektroniikkayrityksen pihalla – Tilanne ohi ja alueella voi jälleen liikkua

Pienelektroniikkayrityksen piha-alueella paloi jätekontti. Tulipalo alkoi yrittäjän arvion mukaan litiumakuista. Palo saatiin nopeasti hallintaan.

tulipalot
Musta savupatsas kohoaa taivaalle.
Vantaalaisen elektroniikkaliikkeen alueella sijaitsevasta palosta nousi taivaalle musta savupatsas keskiviikkona iltapäivällä. Video: Jori Hellinen

Musta savupatsas kohosi alkuiltapäivällä taivaalle pääkaupunkiseudulla. Viranomaisten mukaan kyseessä oli pienelektroniikkayrityksen pihalla sattunut tulipalo.

Palo syttyi elektroniikkajätettä keräävässä Tramel-kierrätyskeskuksessa, jossa paloi noin rekan perävaunun kokoinen kontti.

Lähialueella on kauppakeskus Jumbo sekä toimistorakennuksia.

Tulipalo pienelektroniikkayrityksessä Vantaalla 13.6.2018
Tulipalo sattui pienelektroniikkayrityksessä Vantaan Virkatiellä lähellä kauppakeskus Jumboa.Yle Uutisgrafiikka

Palo vaikutti iltapäivällä liikenteeseen: teitä oli suljettu tulipalon takia ja esimerkiksi lentokentälle ei päässyt kaikkia reittejä. Nyt liikenne on kuitenkin jälleen normaali.

Tulipalolla ei ollut vaikutusta lentoliikenteeseen Helsinki-Vantaan lentokentällä, kertoo Rosa Kojonkoski Finavian viestinnästä.

"Palo on hallinnassa"

Pelastusviranomaiset pääsivät tilanteessa niskan päälle varsin nopeasti.

– Palo on hallinnassa. Paikalla on kymmenen pelastusyksikköä, sanoi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Yrjö Jalava pari tuntia palon syttymisestä.

Aiemmin viranomaiset kehottivat välttämään paloalueen lähistöllä liikkumista, mutta nyt tilanne on ohi ja pelastusviranomaiset tekevät jälkisammutustöitä. Myös lähialueen ovet, ikkunat ja ilmanvaihto kehotettiin sulkemaan. Ketään ei tarvinnut evakuoida palon takia. Myöskään ensihoitoa ei tarvittu.

Palosta levisi lähiympäristöön runsaasti ihmiselle erittäin vaarallista savua, ja valtaisa savupatsas herätti paljon keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

"Palo alkoi litiumakuista"

Tramelin toimitusjohtaja Harri Niukkanen uskoo, että palo alkoi litiumakusta. Hänen mukaansa litiumakuissa on paljon varausta ja ne menevät välillä oikosulkuun syystä tai toisesta.

– Sähkölaitteissa on paljon litiumakkuja, esimerkiksi sähköpyörissä. Välillä ne syttyvät kotonakin palamaan, Niukkanen kertoo.

Niukkanen kertoo, että konteissa oli vanhaa kodinelektroniikkaa, jota ei voi hyödyntää uudelleen. Jätteet olivat lähdössä jatkokäsittelyyn.

Niukkanen arvioi, etteivät taloudelliset tappiot ole kovin suuret, koska palo ei levinnyt konteista muualle ja siinä paloi vain materiaalia.

– Puhutaan varmaankin muutamista sadoista euroista, Niukkanen sanoo.