Kolmas vuosi toden sanoo: Merikotka-live onnistuu viimein Suomessa

Merikotkan pesintää voi nyt seurata suorana netissä. Nettiliveä on yritetty monta kertaa, mutta nyt merikotka valitsi pesintäänsä sellaisen pesän, jossa on kamera.

Nettiliven tähti: merikotkan poikanen pesällä. Kuva: Pohjanmaan Merikotkat ry

Norppaa (siirryt toiseen palveluun), metsäpeuraa (siirryt toiseen palveluun), liito-oravaa (siirryt toiseen palveluun) ja possujakin on seurattu netin live-lähetyksissä. Nyt joukkoon liittyy myös merikotka.

Merikotkan pesintää on yritetty kuvata useana vuonna, mutta sepä ei olekaan ollut niin yksinkertaista. Merikotka tekee useita pesiä ja vasta hieman ennen pesintää valitsee varsinaisen pesänsä..

– Tämä oli nyt kolmas vuosi ja tänäkin vuonna asennettiin lähetyskalusto kahdelle pesälle, joille luultiin, että ne pesivät. Mutta eivät ne vaan pesineet, selittää hankkeen puuhamies Tapio Osala Pohjanmaan Merikotkat ry:stä.

– Nyt sitten rengastaessa huomattiin, että se pesiikin vaihtopesällä. Sinne vietiin lähetyskalusto, mutta ihan pesinnän alkuvaihe jäi näkemättä.

Yhden poikasen pesä

Jo pelkästään kuvaamisen aloittaminen on siis tuottanut hyödyllistä tietoa merikotkan käyttäytymisestä.

– Joillakin on viisikin pesää ja se vaihtelee niiden välillä. Nyt se rakenteli pitkälle niitä meidän kamerapesiä ja sitten kuitenkin pesi vaihtopesissä. Eli onko niin, että koiras rakentaa ja naaras valitsee, missä pesitään, Osala nauraa.

Nyt kuvattavassa pesässä on yksi poikanen (siirryt toiseen palveluun), joka on tällä hetkellä noin viiden viikon ikäinen ja painaa noin kolme kiloa. Muutaman viikon päästä se aloittaa lentoharjoittelut pesältä.

Tarkoitus tuottaa uutta tietoa

Kuvaamisen päätarkoitus ei siis ole pelkästään tirkistellä, vaan myös tuottaa tarpeellista tietoa. Luonnonvaraisten ja rauhoitettujen eläinten kuvaamiseen pitää muutenkin hankkia häirintälupa, jotta kameran saa asentaa.

– Pääasia on siinä, että nähdään mitä ravintoa poikaset syövät. Mehän keräämme yleensä rengastuksen yhteydessä saalisjäänteet ja niistä arvoidaan, mutta esimerkiksi särkikaloista ei jää saalisjäänteitä. Nyt nähdään tarkalleen jokainen ruoka, mitä niille tuodaan ja rekisteröidään ne. Tällaista tietoa ei ole aiemmin kerätty, kertoo Osala.

Toki nettilive-lähetyksillä on toinenkin tarkoitus.

– Samalla yritetään luoda positiivista suhtautumista, sillä vieläkin jotkut vainoavat merikotkaa, toteaa Osala.

Pohjanmaan Merikotkat ry:n Merikotka-liveä voit seurata täältä (siirryt toiseen palveluun).