Maahan heitetty tupakantumppi koitui koskelonpojan kuolemaksi – lintuyhdistys muistuttaa roskaamisen vaaroista

Tupakantumpit, karkkipaperit ja muut roskat voivat tappaa, kun ne joutuvat eläimen elimistöön.

linnut
Kuollut koskelonpoikanen
Koskelonpoikasen nielemä tupakanfiltteri täytti sen vatsan kokonaan.Omaeläinklinikka

Tamperelaisella Omaeläinklinikalla hoidettiin alkuviikosta huonokuntoista koskelonpoikasta. Ohikulkija oli huomannut emon hylkäämän poikasen rannalla ja seuraillut tilannetta muutaman tunnin ajan. Kun emo ei palannut ja poikanen vaikutti väsyneeltä, ohikulkija toimitti linnun klinikalle.

– Annoimme pikkuiselle ensiapuna nesteytystä ja ruokimme sitä. Kaikki näytti menevän aluksi ihan hyvin ja muutaman tunnin sen vaikuttikin virkeältä, kertoo eläinlääkäri Saara Trimeloni.

Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, ettei eläinlapsiin saa koskea, jos ei ole ihan varma, että jotain on hätänä.

Heli Pyylampi

Muutaman tunnin kuluttua poikanen kuitenkin menehtyi. Kuolinsyyksi paljastui ruumiinavauksessa sen kokonaisena nielemä tupakan filtteri, joka oli hiljalleen imenyt nestettä linnun nauttimasta ravinnosta ja täyttänyt sen vatsan lähes kokonaan.

– Onnettomat linnut ja muut eläimet eivät osaa varoa, vaan syövät kaikkea, mitä maasta löytyy, Saara Trimeloni suree.

– Karkkipaperit ja muut kiiltävät roskat houkuttelevat vesilintuja, jotka luulevat niitä kaloiksi. Roskien paikka ei ole luonnossa.

Ikäviä tapauksia tulee usein vastaan

Myös Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin on harmissaan roskaamisesta. Tupakantumppien lisäksi eläinten kohtaloksi koituvat muovit ja muut roskat sekä siimat ja koukut.

– Harvoinhan luonnossa kuolleita lintuja avataan, mutta tällaisia ikäviä tapauksia tulee vuosittain vastaan useita, hän sanoo.

Omaeläinklinikalla on hoidettu alkukesästä useita luonnoneläimiä. Viime viikolla hoitoa sai päänsä ja nokkansa satuttanut lokinpoikanen ja tällä viikolla resuiseen kuntoon joutunut varis.

– Kaikki ovat olleet oikeasti hoidon tarpeessa. Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, ettei eläinlapsiin saa koskea, jos ei ole ihan varma, että jotain on hätänä, vastaava hoitaja Heli Pyylampi sanoo.

Koskelonpoika hoitajan kädessä
Hoitoon toimitettu linnunpoika virkistyi ravintoa saatuaan, mutta kuoli muutaman tunnin kuluttua.Omaeläinklinikan