Suomi irtisanoo Portugalin verosopimuksen – rikkaiden suomalaiseläkeläisten verovapaus päättyy

Jos Portugali vahvistaa uuden verosopimuksen ajoissa, äveriäiden suomalaisten verovapaus voi jatkua vielä vuoteen 2022.

verovapaus
Nainen katselee kun ihmiset kalastavat Coruchessa Portugalissa.
Mario Cruz / EPA

Tasavallan presidentti on vahvistanut lain, jolla Suomi irtisanoo vuodesta 1970 lähtien voimassa olleen verosopimuksensa Portugalin kanssa torstaina 14. kesäkuuta.

Ratkaisu varmistaa valtiovarainministeriön mukaan sen, että Suomi pystyy tulevaisuudessa verottamaan Portugalissa asuvien suomalaisten yksityisiä eläkkeitä.

Sopimuksen purkamisella on tarkoitus tukkia porsaanreikä, jonka avulla varakkaat suomalaiset eläkeläiset ovat pystyneet välttämään verojen maksun muuttamalla Portugaliin asumaan.

Eläkkeiden verottomuudesta nousi kohu kesällä 2015.

Tuolloin kävi ilmi, että muun muassa Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen ja Nokian renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran olivat siirtäneet kotipaikkansa Portugaliin, missä heillä oli mahdollisuus anoa verovapautta eläkkeilleen.

Portugali ei saattanut uutta sopimusta voimaan

Vielä on epävarmaa, pääseekö verottaja kiinni Portugalissa asuvien suomalaisten eläkkeisiin jo ensi vuonna vai vasta kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen vuonna 2022.

Vanhan sopimuksen purkamisen taustalla on nimittäin Portugalin viivyttely uuden verosopimuksen toimeenpanossa.

Suomi ja Portugali solmivat uuden verosopimuksen marraskuussa 2016. Portugalin parlamentti ei ole kuitenkaan käsitellyt sopimusta, joten sitä ei ole saatu voimaan.

Tuo uusi sopimus olisi nykyisille Portugalissa asuville eläkeläisille sopimuksetonta tilannetta edullisempi. Siinä verotuksen muuttumiselle on säädetty kolmen vuoden siirtymäaika.

Jos Suomi saa Portugalilta ilmoituksen uuden verosopimuksen hyväksymisestä marraskuun loppuun mennessä, sopimus tulee vuodenvaihteessa voimaan ja kolmen vuoden siirtymäaika lähtee rullaamaan.

Jos ilmoitusta ei tule, Portugaliin maksettavat eläkkeet menevät verolle jo ensi vuonna, koska voimassa olevaa sopimusta maiden välillä ei ole.