1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Jemenissä on ruoka-avun varassa enemmän ihmisiä kuin Suomessa asukkaita – ja heidän avukseen tarvittaisiin rahaa yhtä paljon kuin Länsimetron jatkon rakentamiseksi

Jemenissä on meneillään maailman suurin humanitaarinen katastrofi.

Ruoka-avun jakopiste Sanaassa Jemenissä. Noin 8,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua pysyäkseen hengissä. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Jo vuosia jatkunut Jemenin sota on ottanut jälleen uhkaavan käänteen, kun Saudi-Arabian johtama koalitio aloitti hyökkäyksensä Hudeidan satamakaupunkiin. YK:n mukaan hyökkäys uhkaa jopa 250 000 ihmisen henkeä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on kutsunut sotaa tämän hetken pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi maailmassa. Havainnollistamme hädän mittasuhteita.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Jemenin sota on johtanut vakavaan ruokakriisiin. Noin 8,4 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee ruoka-apua selvitäkseen, arvioi YK:n hätäaputoimisto (pdf). (siirryt toiseen palveluun) Saman verran ihmisiä asuu Suomessa ja Liettuassa yhteensä.

Yli puolet 27,5 miljoonasta jemeniläisistä elää tilanteessa, jossa ruoan saatavuus on epävarmaa. Aliravitsemuksesta kärsii 1,8 miljoonaa jemeniläislasta ja 1,1 miljoonaa odottavaa tai imettävää naista.

Jos hätäapu katkeaa, Jemeniä uhkaa valtava nälänhätä.

Saudi-Arabian liittouman hyökkäys Hudeidan satamakaupunkiin voi häiritä avustuskuljetuksia pahasti. Sataman kautta kulkee noin 70 prosenttia Jemeniin tuotavista elintarvikkeista ja valtaosa hätäavusta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sodassa on pommitettu ainakin 60 sairaalaa ja terveysasemaa, kertoo ilmaiskuja laskeva Yemen Data Project -sivusto. (siirryt toiseen palveluun) Helsingin pääkaupunkiseudulla on suunnilleen yhtä monta terveysasemaa ja julkista sairaalaa.

Saudi-Arabian johtama liittouman ilmaiskut ovat tuhonneet pahoin elintärkeää infrastruktuuria. Huthikapinalliset ovat ampuneet tykkitulta siviilien keskelle, kertoo Human Rights Watch -järjestö. (siirryt toiseen palveluun)

Saudi-Arabian liittouma aloitti huthikapinallisten pommitukset maaliskuussa 2015. Kapinalliset olivat vallanneet puolta vuotta aiemmin pääkaupunki Sanaan. Iranin tukee shilalaisia hutheja.

Taisteluissa on kuollut vähintään 10 000 ihmistä, joista puolet siviilejä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Jemenissä puhkesi vuonna 2016 koleraepidemia, joka on surmannut tähän mennessä ainakin 2 274 ihmistä. Kuolonuhrien määrää vertautuu 2 115 liikennekuolemaan Suomessa vuoden 2010 jälkeen.

Koleran epäillään tartuttaneen jopa miljoona ihmistä, Maailman terveysjärjestö WHO kertoo. Tauti leviää saastuneen juomaveden ja puutteellisen sanitaation välityksellä ja uhkaa etenkin lapsia.

Koleraepidemia hiipui viime talvella, mutta WHO pelkää sen puhkeavan uudelleen keväällä alkaneen sadekauden myötä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Maanlaajuinen rokotekampanja aloitettiin viimein toukokuussa.

Taudit ja nälkä ovat surmanneet pelkästään viime vuonna noin 50 000 lasta, arvioi Pelastakaa lapset -järjestö. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

YK:n hätäaputoimiston avustusbudjetista (siirryt toiseen palveluun) puuttuu vielä yli puolet, noin 1,27 miljardia euroa. Länsimetron seitsemän kilometrin pituinen jatke Espoon Matinkylästä Kivenlahteen on arvioitu suunnilleen yhtä kalliiksi.

Kerättyä avustussummaa käytetään muun muassa ruoka-apuun, lääkkeisiin, puhtaan veden tuottamiseen ja terveyskeskusten pyörittämiseen.

Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat molemmat rahoittaneet hätäapua noin 400 miljoonalla eurolla.

Maat ovat myös sodan osapuolia. Samalla Saudi-Arabian sotilasbudjetti on valtava: se käyttää asevoimiinsa avustustaan vastaavan rahasumman kolmessa päivässä.