Turun puukotusten tuomio annetaan tänään – oliko kyse terroriteosta?

Marokkolaismiestä syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa Turun elokuisista puukotuksista.

Marokkolaista vuonna 1994 syntynyttä Abderrahman Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Puolustus on kiistänyt terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat ja samassa tarkoituksessa tehdyt murhan yritykset. Puolustuksen mukaan kyse on ollut tapoista ja tapon yrityksistä, joista vähimmäisrangaistus olisi kymmenen vuotta vankeutta.

Syyttäjä perusteli syytettään sillä, että verityöt olivat omiaan aiheuttamaan vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Ne oli tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla sekä vakaasti harkitusti.

Puolustuksen mukaan puukotukset toteutettiin tunnekuohuun rinnastettavassa tilassa eikä niitä tehty erityisen raa'alla ja julmalla tekotavalla tai vakaasti harkiten. Puolustuksen mukaan syytetty ei pyrkinyt teoillaan tuottamaan uhreilleen tarpeetonta tuskaa eikä pitkittämään tekoja.

Oikeudenkäynti kesti viisi viikkoa

Oikeudenkäynti käytiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa huhti- ja toukokuun aikana. Kaikkiaan viisi viikkoa kestäneessä oikeudenkäynnissä nähtiin monia käänteitä.

Syytetty itse kieltäytyi oikeudenkäynnin alkupäivinä istumasta hänelle varatulle tuolille. Myöhemmin hän ei pystynyt osallistumaan istuntoihin, koska hänen terveydentilansa ei sitä sallinut. Oikeudenkäynnin loppuvaiheessa syytettyä päästiin kuulemaan uudestaan. Silloin hän kertoi, että häntä ei kaduta.

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) julkaisi torstaina Turun puukotuksia koskevan selostuksensa. Sen mukaan turvapaikkaprosessi on nykyisellään liian hidas. Myös radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn on panostettu liian vähän eikä tieto kulje riittävästi viranomaisten välillä.

Onnettomuustutkintakeskuksen selostuksessa on annettu suosituksia, joilla voitaisiin pienentää vastaavien tekojen todennäköisyyttä. Osa suosituksista keskittyy siihen, mitä voitaisiin tehdä, jos vastaavaa tapahtuu uudelleen.

Turussa elokuussa tehdyissä puukotuksissa kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä.

Lue myös: