Hyppää sisältöön

Näin valtio on pistänyt yhteistä omaisuuttamme lihoiksi – Sipilän aikana omistuksia on myyty kuin siimaa, Stubb ja Katainen jäivät kauaksi jälkeen

Sipilän pääministerikaudella valtion omaisuutta on myyty jo 2,5 miljardilla eurolla. Stubbin kaudella omaisuuden myynti kartutti valtion kassaa kuitenkin enemmän. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Jyrki Katainen, Alexander Stubb ja Juha Sipilä Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Valtion omaisuutta on päätynyt yksityisille tällä viikolla poikkeuksellisen suuri, yli miljardin euron potti.

Osuuden myynti eilen öljy-yhtiö Nesteestä toi valtiolle keskiviikkona yli 860 miljoonaa euroa. Edellisenä päivänä Stora-Ensosta saatiin 240 miljoonaa.

Yle selvitti miten kahden vaalikauden ja kolmen pääministerin aikana valtion omaisuutta on kaupattu. Katso jutun lopusta kuka myi ja osti mitäkin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella valtion omaisuutta on mennyt myyntiin sähäkästi. Osa myynneistä on hoidettu suoraan valtion omina osakemyynteinä, osa valtion omistaman sijoitusyhtiö Solidiumin kautta.

Nesteen ja Stora-Enson lisäksi valtion kirstuun on saatu erityisen suuria myyntituottoja Sammosta, jossa omistusosuuden pienentäminen tuotti lähes 470 miljoonaa. Telian omistuksesta luovuttiin helmikuussa kokonaan ja kuitattiin yli puoli miljardia.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sipilän kaudella valtion omistuksien myynnillä on tienattu tähän mennessä kaikkiaan melkein 2,5 miljardia euroa.

Mutta samaan aikaan on käyty myös ostoksilla.

Solidium on ostanut kevään aikana Nokian osakkeita peräti 845 miljoonalla eurolla. Viime vuoden keväästä lähtien omistusosuutta Konecranesissa on kasvatettu 150 miljoonalla eurolla.

Kaikkiaan Sipilän kaudella valtion omistusjärjestelyillä on tienattu runsas miljardi euroa enemmän kuin ostoksiin on kulunut.

Tosin edelliseen vaalikauteen verrattuna omaisuuden myynnissä ei olla vielä edes puolivälissä.

Kun myydään parhaasta päästä on aina riski, löydetäänkö yhtä hyvää tilalle

Edellisellä, kahden pääministerin vetämällä vaalikaudella omaisuudenmyynti kartutti valtion kassaa 2,3 miljardia.

Erityisesti Alexander Stubbin (kok.) pääministerikaudelle osuneiden kahden suuren Telia-rahastuksen ansioita. Niistä saatiin yhteensä 1,5 miljardia euroa.

Stubbin vajaan vuoden mittaisen pääministerikauden aikana valtio ei juuri kasvattanut omistuksiaan. SSAB:n osakeantiin käytettiin vajaa 100 miljoonaa.

Jyrki Kataisen (kok.) kaudella Talvivaaraa elvytettiin useaan otteeseen. Silti osto- ja myyntisaldo jäi noin 800 miljoonaa plussalle.

Luvuissa on huomioitu valtion omat sekä Solidiumin tekemät omistusjärjestelyt. Mukana on myös valtion ja Solidiumin pääomasijoitukset.

Nesteen myynti jatkuu

Valtion pörssiomistuksen pienentämisen puolesta puhunut Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju pitää Nesteen myyntipäätöstä hyvänä.

Hänen mukaansa “tämä on tervetullut uutinen kansankapitalismille”.

Oksaharju kuitenkin korostaa, että osakemyyntien järkevyys riippuu lopulta siitä, mihin myyntivoitot käytetään. Hyvä on, jos niillä rakennetaan tulevaa.

Mutta hyvien sijoituskohteiden löytäminen ei ole yksinkertaista.

– Nyt pääomalle pitäisi löytää seuraava ratsu. Kun myydään parhaasta päästä, on aina riski, löydetäänkö yhtä hyvää tilalle.

Oksaharju luonnehtii Nestettä ja Sampoa valtion omistusten kruunun jalokiviksi.

Hänen odotuksissa on, että Nesteen myynti saa jatkoa.

– Loogisin jatkumo olisi, että omistusta Nesteessä kevennetään asteittain vuoden kuluessa. Kun vaalit lähestyvät, mitään kovin radikaalia tullaan tuskin näkemään, koska omistusten myyminen on altis väärinkäsityksille kansalaisten korvissa.

Kuva: Antti Parviala, Yle / Lähde: Valtioneuvoston kanslia, Solidium
Kuva: Antti Parviala, Yle / Lähde: Valtioneuvoston kanslia, Solidium
Kuva: Antti Parviala, Yle / Lähde: Valtioneuvoston kanslia, Solidium