Kuopion yliopistollisessa sairaalassa uusi suolistobakteeriepidemia

Kaksi potilasta on saanut antibiooteille vastustuskykyisestä bakteerista vakavan infektion.

suolistobakteerit
Kuopion yliopistollinen sairaala.
Matti Myller / Yle

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa potilailla on jälleen todettu antibiooteille vastustuskyistä suolistobakteeria. Edellisen kerran sitä löydettiin potilailta viime syksynä.

Uudet suolistobakteeri VRE-kantajat todettiin toukokuun puolivälissä yhtä aikaa samoilla osastoilla kuin viime syksynä. Seulonnat aloitettiin, kun VRE-bakteeri löydettiin yhden kuumeisen potilaan tutkimuksissa.

VRE-kantajia on nyt löydetty seulonnoissa yhteensä 18, joista 12 hematologisilla ja kuusi plastiikkakirurgisilla potilailla. Myös toiselle potilaalle bakteeri on aiheuttanut vakavan infektion, muut sen saaneet potilaat ovat oireettomia.

VRE-kantajat on hoidettu omissa huoneissaan, joihin ei ole otettu muita potilaita. Hematologisella osastolla tehostettua siivousta on jatkettu koko ajan ja potilaiden yhteisten tilojen käyttöä on rajoitettu.

VRE on harvoin taudinaiheuttaja. Tavallisin VRE:n aiheuttama infektio on virtsatietulehdus. Vaikeasti sairaille potilaille VRE voi kuitenkin aiheuttaa vakavan infektion.

Ensimmäisen kerran VRE-epidemia havaittiin KYSissä syyskuussa 2017 ja se loppui joulukuussa. Tuolloin todettiin yhteensä 24 VRE-kantajaa. Seulontoja jatkettiin helmikuuhun 2018 saakka, mutta uusia VRE-kantajia ei enää löytynyt.