Che Guevara kutsuu vallankumoukseen 90 vuotta syntymänsä jälkeen – "Jos hän eläisi, hän jatkaisi yhä taistelua köyhän kansan puolesta"

Argentiinalaisesta Ernesto "Che" Guevarasta tuli maailman ikonisin vallankumoustaistelija, jonka perintö herättää yhä kotimaassaan suuria tunteita – niin puolesta kuin vastaan.

Che Guevara
nuori nainen
Josefa Vergara jatkaa kapitalismin vastaista taistelu Che Guevaran viitoittamana.Erkka Mikkonen / Yle

BUENOS AIRES / ROSARIO Tuttu, uhmakas katse piirtyy Buenos Airesin laitakaupungilla sijaitsevan varastohallin seinältä. Vaikka maali on osin halkeillut, ei yhtä kaikkien aikojen ikonisinta kasvokuvaa toistavaa graffitia voi olla tunnistamatta.

"Kulkee tappaen kelmejä

Rosarion keskustassa olevalle aukiolla on suuri Che Guevaran ikonista kasvokuvaa toistava seinämaalaus.
Rosarion keskustassa olevalle aukiolla on suuri Che Guevaran ikonista kasvokuvaa toistava seinämaalaus.Erkka Mikkonen / Yle

tulevaisuuden tykillään", julistaa vapaasti käännyttynä kuubalaismuusikko Silvio Rodríguezin laulua mukaileva teksti kuvan vieressä.

31-vuotias Josefa Vergara nyökkää kohti maailman tunnetuinta vallankumoustaistelijaa.

– Jos Che Guevara eläisi, hän jatkaisi yhä taistelua köyhän kansan puolesta, Vergara sanoo.

Hänelle Che on paljon enemmän kuin pelkkä historian merkkihenkilö, joka on tuotteistettu kapinallisuuden maailmanlaajuiseksi symboliksi. Vergara haluaa jatkaa esikuvansa viitoittamaa taistelua kapitalismia ja imperialismia vastaan päämääränä sosialistinen vallankumous.

Uhrasi elämänsä aatteelle

Naapurimaa Chilestä kotoisin oleva Josefa Vergara innostui tosissaan äärivasemmiston aatteista opiskellessaan näyttelemistä Buenos Airesin valtionyliopistossa.

Nyt hän on toiminut Che Guevaran nimeen vannovassa Juventud Guevarista -järjestössä seitsemän vuoden ajan. 2000-luvun alkupuolella Argentiinassa perustettu kommunistinen nuorisojärjestö julistaa taistelevansa Latinalaisen Amerikan kansojen ja koko maailman vapauttamiseksi kapitalismin ikeestä.

nuori nainen
Josefa Vergaralle Che Guevara merkitsee ennen kaikkea täyttä uhrautumista aatteen puolesta.Erkka Mikkonen / Yle

– Tiedämme, että olemme vielä kaukana tavoitteestamme, mutta teemme joka päivä töitä sosialistisen vallankumouksen eteen, Vergara kertoo.

Puhe vilisee Neuvostoliitosta ja vanhoista taistolaislauluista tuttuja sanoja, kun Vergara selittää, miten ennen vallankumousta on välttämätöntä kasvattaa ihmisten luokkatietoisuutta. Järjestön satakunta aktivistia ottaa osaa Karl Marxin opeista kumpuavaan luokkataisteluun muun muassa valtaamalla taloja ja vastustamalla poliisiväkivaltaa.

– Minulle Che Guevara symboloi elämän uhraamista aatteen puolesta. Hän omistautui johdonmukaisesti vallankumoukselle koko elämänsä ajan, Vergara lausuu vakavana.

Sankari vai murhaaja?

Entä mitä Che Guevarasta ajatellaan hänen kotiseudulla, Argentiinan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Rosariossa?

Yhtä tarinaa kertoo kaupungin laidalla seisova kovia kokenut näköispatsas. Laajan nurmialueen reunalle kymmenen vuotta sitten pystytetty patsas on töhritty moneen otteeseen ja yritetty myös räjäyttää.

Virallisten asiakirjojen mukaan Ernesto Guevara syntyi Rosariossa 14. kesäkuuta 90 vuotta sitten. Ylempään keskiluokkaan kuuluneen perheen esikoinen syntyi Rosariossa hieman sattumalta läpikulkumatkalla, eikä koskaan varsinaisesti asunut kaupungissa.

Argentiinan ainoa Che Guevaran näköispatsas on pystytetty hänen synnyinkaupunkiinsa Rosarioon.
Argentiinan ainoa Che Guevaran näköispatsas on pystytetty hänen synnyinkaupunkiinsa Rosarioon.Erkka Mikkonen / Yle

Nykyisin vasemmistolaisena kaupunkina tunnetussa Rosariossa vallankumoustaistelijaa muistellaan kuitenkin laajasti. Argentiinan ainoan patsaan lisäksi Rosariossa sijaitsee myös Che Guevaralle omistettu aukio ja moottoritien pätkä sekä kaupungin varoilla toimiva keskus, joka tutkii hänen elämäänsä ja kertoo marxilaista teoriaa kehittäneen sissijohtajan ajatuksista.

Moni rosariolainen tuntuu suhtautuvan myötämielisesti omasta kaupungista lähteneeseen merkkimieheen. Toisaalta kaupungin oikeistopiireissä vasemmiston ikoniksi nousseen Che Guevaran nostamista jalustalle myös vastustetaan tiukasti.

– Monet pitävät häntä sankarina, mutta oikeasti hän oli murhaaja ja kiduttaja. On hyvä, että hänen toiminnastaan on alettu puhua viime vuosina kriittisemmin, sanoo Garret Edwards oikeistoliberaalista Fundación Libertad -ajatushautomosta.

Parhaillaan Rosariossa kerätään nimiä patsaan ja muiden Che Guevaran virallisten kunnianosoitusten poistamiseksi kaupungista. Viime syksynä julkaistun vetoomuksen on allekirjoittanut verkossa reilut 21 000 ihmistä.

Tuotteistettu vallankumouksellinen

Che Guevara tunnetaan ennen kaikkea Kuuban vallankumouksen komentajana. Kuubalaisilta hän sai myös lempinimensä Che buenosairesilaisen puhetapansa mukaan.

Siteet kotimaahan Argentiinaan jäivät nuoruusvuosien jälkeen ohuiksi. Ehkä myös siksi argentiinalaisten suhde vallankumoukselliseen sissijohtajaan tuntuu jäävän usein pintapuoliseksi.

Kuubalaisvalokuvaaja Alberto Kordan ikonisesta valokuvasta muokattuja t-paitoja, hihamerkkejä ja julisteita myydään Argentiinassa siinä missä Suomessakin. Che Guevarasta on tullut vallankumouksen malliesimerkki myös muualla populaarikulttuurissa kuten elokuvissa ja rock-musiikissa.

Latinalaisessa Amerikassa kiinnostusta Che Guevaraan lisää hänen historiallinen merkittävyytensä eteläamerikkalaisena toimijana maanosan muuten niin Eurooppaan nojautuvassa historiankirjoituksessa.

Argentiinassa Che Guevaralla on myös erityinen paikkansa jalkapallokentillä. Monet jalkapallofanit ovat tatuoittaneet tutun baskeripäisen kuvan itseensä. Mallia on näyttänyt kansallissankarina pidetty pelaajalegenda Diego Maradona.

Naisten ja vähemmistöjen syrjijä

Josefa Vergara ei vastusta Che Guevaran kaupallistamista ja pitää tämän suurta näkyvyyttä pelkästään myönteisenä.

– T-paita tai rintaneula antaa hyvän syyn lähestyä sitä kantavaa nuorta. Silloin voi kertoa hänelle enemmän tämän historian suurmiehen saavutuksista, Vergara sanoo leveästi hymyillen.

Jotakin huomautettavaa Vergara kuitenkin löytää esikuvansa toiminnasta. Hän tuomitsee tämän syrjinnän naisia ja seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan. Samalla hän kuitenkin toivoo, että Che Guevaraa tarkasteltaisiin aikakautensa kontekstissa.

– Feminismi ja naisten asema yhteiskunnassa ovat kehittyneet paljon hänen ajoistaan. Ylipäätänsä marxilaista aatetta on syytä kehittää koko ajan eteenpäin, Vergara pohtii ja näyttää laukkuunsa sidottua vihreää huivia, joka on abortin laillistamista vaativan argentiinalaiskampanjan tunnusmerkki.