1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meemit

Aktivistit pelkäävät: Sinunkin somesi voi ankeutua, jos EU-direktiivi luo meemi-imurin

Tekijänoikeusuudistus toisi automaattisen sisällöntunnistuksen moniin sosiaalisen median palveluihin.

Meemit
Donald Trumpin esiintyminen G7-kokouksessa Kanadassa tuotti lukuisia meemejä.
Donald Trumpin esiintyminen G7-kokouksessa Kanadassa tuotti lukuisia meemejä.Yle

BrysselDonald Trump syöttötuolissa spagettikulho päässä G7-kokouksessa. Adolf Hitler kuulee Britannian työväenpuolueen manifestin vuotamisesta julkisuuteen. Helene Schjerfbeckin Haavoittunut sotilas manaamassa talvipakkasia bussipysäkillä.

Sosiaalinen media on täynnä kekseliäitä meemejä, fanitaidetta ja mashupeja, jotka hyödyntävät tunnettuja kuvia tai videoita, lisäävät niihin jotain ja jatkavat elämäänsä verkossa.

EU:n rattaissa pyörii lakiesitys, joka voi ääritilanteessa johtaa mehukkaimpien meemien katoamiseen somesta.

– Tämä lainsäädäntö ei anna meemien tekijöille takeita, että ne meemit pysyvät siellä netissä, sanoo tekijänoikeusneuvos Viveca Still opetusministeriöstä.

Tekijänoikeusdirektiivin uudistus pyrkii parantamaan alkuperäisten teosten tekijöiden mahdollisuuksia saada tuloja teoksistaan. Pyrkimys voi kuitenkin johtaa internetiä rajoittaviin sivuvaikutuksiin.

Uhka tekijänoikeusrikkomuksesta

Tarkoitus on velvoittaa palveluntarjoajat, kuten Twitter tai Instagram, varmistamaan, että käyttäjät saattavat näkyville vain sellaista materiaalia, jota heillä on oikeus käyttää. Muut kuvat, videot ja vaikkapa musiikki poistettaisiin automaattisesti sisällöntunnistusohjelmien avulla.

Ohjelma poistaisi todennäköisesti sekä alkuperäiset kuvat tai videot, että niistä tehdyt meemit. Palveluntarjoajat kun eivät halua ottaa riskiä tekijäoikeusrikkomuksista.

Yläkouluikäisten muokkaama taidemeemi.
Helene Schjerfbeck: Haavoittunut soturi hangella (1880). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo.Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

Internetin vapautta puolustavat aktivistit ovat käynnistäneet mittavan kampanjan direktiivin 13. artiklaa vastaan, jossa tästä säädetään.

– Viime viikkoina on tullut varmaan satoja ihan oikeita yksittäisten ihmisten huolenaiheita artikla 13:sta, että se rajoittaa internetin normaalikäyttöä, sanoo europarlamentin oikeusvaliokunnan jäsen Heidi Hautala (vihr.).

Valiokunta äänestää ensi viikon keskiviikkona omasta kannastaan komission ehdottamaan direktiiviin. Hautala tasapainoilee oikeudenhaltijoiden ja internetin vapaudesta huolestuneiden välillä.

– Siitä ei löydä mallia, joka tyydyttäisi sekä sisällöntuottajia että yleisöä, joka haluaa vapaata internetiä, Hautala sanoo.

Uudistus ei kuitenkaan pyri muuttamaan tekijänoikeuksien perussääntöjä siitä, mitä saa julkaista ja mitä ei. Huoli liittyy sisällön automaattiseen suodattamiseen.

Meemin tekijän kannattaa olla huolissaan

Jäsenmaat ovat omalla tahollaan jo käsitelleet direktiivin valmiiksi. Käsittelyssä mukana olleen virkamiehen mukaan esitys muuttui siellä ilmaisunvapauden kannalta hankalammaksi.

– Vaikka tietyt jäsenmaat halusivat siellä ottaa sananvapauden paremmin huomioon, tämä elementti ei päätynyt tekstiin, Viveca Still sanoo.

Pitäisikö meemintekijän huolestua, Heidi Hautala?

– Kyllä sellainen huoli on olemassa.

Valiokunnan äänestyksen jälkeen parlamentin täysistunnon pitää vielä hyväksyä koko parlamentin kanta. Sen jälkeen parlamentti ja jäsenmaista koostuva neuvosto päättävät yhdessä tekijänoikeusdirektiivin lopullisesta muodosta.