Hyppää sisältöön

Tutkijat yllättyivät: Etelämantereen sulaminen kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa

Etelämantereen jää sulaa erityisesti altapäin.

Pingviinejä Etelämantereella. Kuva: Dean lewins / EPA

Etelämantereen jäätikön sulamisnopeus on kiihtynyt voimakkaasti viime vuosina, kertoo tuore, Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Vuosina 2002–2007 jäätä suli keskimäärin 73 miljardia tonnia vuodessa. Vuodesta 2012 lähtien vuosittainen sulamisnopeus on ollut jo 219 miljardia tonnia. Sulaminen kiihtyi siis noin kolminkertaiseksi kymmenessä vuodessa.

Vuosina 1992–2011 sulamisnopeus oli keskimäärin 76 miljardia tonnia vuodessa.

Raportin valmisteluun osallistui noin 80 tutkijaa Yhdysvaltain avaruushallinnosta Nasasta ja Euroopan avaruushallinnosta ESA:sta. Tutkijat käyttivät hyvin monipuolisia tutkimusmenetelmiä, mm. satelliittihavaintoja, paikan päällä tehtyjä mittauksia ja tietokonelaskelmia.

Merenpintaa nostaa etenkin lämpölaajeneminen

Viimeisten sadan vuoden aikana maailman merien pinnat ovat nousseet noin 20 senttiä. Nousuun on eniten vaikuttanut veden lämpeneminen ja siitä johtuva laajeneminen.

Tutkijat arvioivat, että 1990-luvun alusta lähtien Etelämantereen ja muiden jäätiköiden sulaminen on vaikuttanut merenpinnan nousuun vajaat kahdeksan millimetriä. Luku vaikuttaa pieneltä, mutta sillä on jo vaikutusta vuorovesiin ja myrskytuulten aiheuttamiin tulviin.

Yhden millimetrin merenpinnan nousu vaatii, että meriin tulee 360 miljardia tonnia sulamisvettä. Jos se muutettaisiin yhdeksi jääkuutioksi, kuution sivun pituus olisi seitsemän kilometriä.

Etelämantereen jäätiköt sulavat erityisesti mantereen länsiosassa ja Etelämantereen niemellä. Sensijaan mantereen itäosa on pysynyt lähestulkoon vakaana. Sulaminen on vähäistä ja vielä vuonna 2012 sen arvioitiin keränneen lisää jäätä.

Etelämantereen länsiosassa sulaminen on nopeaa. Esimerkiksi Pine Islandin jäätikkö menettää vuodessa 45 miljardia tonnia vettä joka vuosi ja Thwaites-jäätikkö 50 miljardia tonnia. Luvut ovat suuremmat kuin minkään muun jäätikön maapallolla.

Tutkijoiden mukaan sulaminen ei niinkään johdu ilmaston lämpenemisestä Etelämantereen alueella, vaan meriveden lämpenemisestä sen ympärillä. Jää sulaa, koska lämmennyt merivesi sulattaa sitä altapäin.

Vesi taas lämpenee ilmaston lämpenemisen seurauksena. Ilmastonmuutos myös muuttaa tuulen suuntia siten, että lisää lämmintä vettä työntyy Etelämantereen suuntaan, tutkijat kertovat.

Korjattu 29.6.2018 klo 19.14: Sulamisnopeus on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa, ei viidessä vuodessa. Lisätty tieto sulamisnopeudesta vuosina 2002–2007.