Volkswagen maksaa Saksalle miljardin euron sakot – lisää miljoonasakkoja tulee jatkuvasti

Volkswagen on maksanut tähän mennessä jo 25 miljardia euroa sakkoja ja muita korvauksia päästöhuijauksestaan.

Volkswagen
Volkswagenin logo
Volkswagenin logo auton keulassa.Michael Reynolds / EPA

Saksalainen autonvalmistaja Volkswagen ilmoitti tänään keskiviikkona maksavansa miljardin euron sakon, jonka saksalainen yleinen syyttäjä oli määrännyt yhtiön taannoisesta päästöhuijauksesta.

Volkswagen ilmoitti, ettei se valita Braunschweigin yleisen syyttäjän päätöksestä vaan hyväksyy sakon.

- Näin tekemällä Volkswagen AG myöntää vastuunsa diesel-kriisistä ja pitää tätä merkittävänä askeleena kohti sen jättämistä taakse, autojätti sanoi tiedotteessaan.

Vuonna 2015 paljastui, että Volkswagen oli asentanut 11 miljoonaan autoon huijausohjelmiston, jonka tarkoituksena oli vääristää päästömittausten tuloksia.

Huijauksen takia yhtiön dieselautot aiheuttivat selvästi enemmän terveydelle vaarallisia typpi- ja pienhiukkaspäästöjä kuin asetukset sallivat.

Skandaalin tultua julki Volkswagen on joutunut maksamaan yli 25 miljardia euroja erilaisia sakkoja ja korvauksia.

Ympäri maailman on yhä käynnissä useita oikeusprosesseja skandaaliin liittyen. Yhdysvalloissa Vermontin osavaltio ja sen Volkswagenin autoja ostaneet asukkaat saavat yhtiöltä korvausta.

Korvaussumma nousee 6,5 miljoonaan dollariin eli noin kuuteen miljoonaan euroon. VW maksaa osavaltion kassaan 3,6 miljoonaa dollaria ja lisäksi vuosimallien 2009 - 2016 Volkswagenin, Audin tai Porschen dieselmallin ostaneet voivat saada enimmillään tuhannen dollarin korvauksen.

Jo aiemmin Volkswagen oli maksanut Vermontin osavaltiolle 4,2 miljoonaa dollaria ympäristölakien rikkomisesta.

Lähteet: STT, AP, AFP