YK:n yleiskokous tuomitsi Israelin toimet Gazan väkivaltaisuuksissa

Yleiskokous hylkäsi Yhdysvaltojen vaatimuksen Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön toimien tuomitsemisesta.

YK
Israelilainen sotilas partioi Gazan rajan läheisyydessä.
Israelilainen sotilas partioi Gazan rajan läheisyydessä toukokuussa 2018.Sbir Sultan / EPA

YK:n yleiskokous on hyväksynyt vahvalla enemmistöllä päätöslauselman, jossa tuomitaan Israelin toimet Gazan väkivaltaisuuksissa.

120 maata äänesti päätöslauselman puolesta. 193-jäsenisessä yleiskokouksessa päätöslauselmaa vastaan äänesti 8 maata. Äänestämättä jätti 45 maata.

Yhdysvallat esitti, että myös Hamasin toimet tuomittaisiin, mutta vaatimus kuitenkin hylättiin. Se olisi tarvinnut taakseen kahden kolmasosan enemmistön.

YK:n yleiskokous kutsuttiin hätäistuntoon Gazan tilanteen vuoksi. Israelin tekemissä iskuissa on kuollut ainakin 129 palestiinalaista sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Gazan rajalla yltyivät keväällä.

Yhdysvallat kaatoi aiemmin veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvostossa lauselmaluonnoksen, jossa vaadittiin palestiinalaisten suojelemista Israelilta.

Yleiskokouksen hyväksymät päätöslauselmat eivät ole jäsenmaita sitovia, toisin kuin YK:n turvallisuusneuvoston antamat. Päätöslauselmat hyväksytään joko äänestyksen jälkeen tai ilman äänestystä. Useimmissa kysymyksissä hyväksymiseen riittää yksinkertainen enemmistö äänistä, mutta joissakin asioissa vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö yleiskokouksen äänistä.