1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liike Nyt

Harkimon Liike Nyt iskee maakuntiin – Heinolassa koko valtuustoryhmä liittyy Hjalliksen liikkeeseen

Liike Nytin keulahahmon Harry Harkimon mukaan neuvottelut kokonaisten valtuustoryhmien liittymisestä Nytiin ovat vireillä noin kymmenessä kunnassa eri puolilla Suomea.

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo Liike Nyt -yhdistyksen Pehmeämpi Suomi -tapahtumassa Linnamäellä Helsingissä 29. toukokuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kokoomuksesta eronnut kansanedustaja Harry Harkimo kertoo perustamansa kansanliikkeen tähyävän voimalla myös maakuntiin.

Harkimon tavoitteleman valtakunnan valloituksen ensimmäinen nuijan kopautus kuultiin Heinolassa, kun sitoutumattomien Parempi Heinola -ryhmä liittyi kokonaisuudessaan Harkimon luotsaamaan Liike Nytiin viime viikon lopulla.

– Tämä on hyvä alku ja näyttö siitä, että me ollaan valtaamassa alaa Suomessa, Harkimo sanoo.

Seuraavaksi neuvotellaan Kärkölässä ja Jämsässä

Harkimon mukaan keskusteluja kokonaisten valtuustoryhmien liittymisestä uuteen kansanliikkeeseen käydään useissa kunnissa ja kaupungeissa eri puolilla Suomea.

– Lähes kymmenkunta on vireillä, Harkimo sanoo.

Harkimo kertoo tapaavansa seuraavaksi Jämsän sitoutumattomia valtuutettuja ensi viikolla. Uusi Jämsä -ryhmällä on kuusi jäsentä valtuustossa.

Harkimon mukaan Kärkölän suuntaan neuvotteluja käy Liike Nytin keulahahmoihin ja perustajiin niin ikään kuuluva entinen SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner. Jungner erosi puolueesta viime vuoden lopulla.

Kärkölän sitoutumattomien Kärkölä-ryhmään kuuluu 14 valtuutettua. Se on valtuuston ylivoimaisesti suurin ryhmä.

– Myös yksittäiset valtuutetut eri puolueista ovat olleet halukkaita liittymään liikkeeseen, Harkimo sanoo.

Muista vireillä olevista kunnista ja kaupungeista Harkimo ei vielä halua tarkemmin puhua.

Sitoutumattomat voivat liittoutua valtakunnallisesti

Liike Nytiin liittynyt Parempi Heinola -ryhmä on Heinolan kunnanvaltuuston kolmanneksi suurin ryhmä, johon kuuluu yhdeksän jäsentä. Puheenjohtaja Ville-Matti Kuusela ei peittele innostustaan.

– Valtakunnallisesti toimiva liike antaa lisää mahdollisuuksia saada asiota eteenpäin, Kuusela sanoo.

Parempi Heinola -ryhmän Ville-Matti Kuusela. Kuva: Tero Valtanen / Yle

Hän ei panisi pahakseen, vaikka liima sitoutumattomien ryhmien välillä vahvistuisi valtakunnallisesti nopeastikin.

Harkimo kertoo, että Heinolan tavoin myös muilla paikkakunnilla erityisesti sitoutumattomien valtuustoryhmät ovat olleet kiinnostuneita Liike Nytiin liittymisestä.

Parempi Heinola -ryhmään kuuluva Sanna Karppinen sanoo, että Liike Nytin arvot tuntuivat heti kotoisilta. Karppinen toimii Heinolan kaupungihallituksen toisena varapuheenjohtajana.

– Meillä on hyviä kokemuksia avoimesta päätöksenteosta ja siksi Like Nytin arvot ja asiat tuntuivat heti tutuilta, Karppinen sanoo.

Heinolan kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Sanna Karppinen. Kuva: Tero Valtanen / Yle

Liike Nytin takana on tunnettuja nimiä

Harkimo perusti Liike Nytin huhtikuussa yhdessä Mikael Jungnerin, Alex Niemisen, Helene Auramon, Karoliina Kähösen, Sarian Antilan ja Tuomas Enbusken kanssa.

Harkimon mukaan liikkeen perustamisen taustalla on mukanaolijoiden pitkäaikainen tyytymättömyys tapaan, jolla päivittäistä politiikkaa ja päätöksiä tehdään.

– Me haluamme päätöksentekoon uudet toimintatavat, Harkimo sanoo.

Harkimo kertoo havainneensa, että ihmiset eivät enää halua mennä puolueisiin, koska he leimautuvat niissä.

– Erityisesti asiantuntijat tuntuvat kärsivän tästä, Harkimo sanoo.