Kuusamon kaivostoimintaa rajoittava yleiskaava kaatui hallinto-oikeudessa

Loppuvuodesta 2016 Kuusamon kaupungin hyväksymä strateginen yleiskaava on Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan perustuslain vastainen.

Kuusamo
Koekaivauksia Juomasuon alueella Kuusamossa
Kaivosta kaavaillaan Kuusamon Juomasuolle.Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamon kaupungin vuonna 2016 hyväksymä niin sanottu kaivoskaava on kaatunut Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa tiistaina. Asiasta kertovat muun muassa Koillis-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Australiais-suomalaisen kaivosyhtiö Latitude 66 Cobaltin torstaiaamuna lähettämän tiedotteen mukaan sen kaivossuunnitelmat Rukalla eivät muutu hallinto-oikeuden päätöksen myötä. Jo aiemmin yhtiö on ilmoittanut, että se ei tule kehittämään Rukalta puolenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevia alueita kaivoksiksi, ja tiedotteessa yhtiö sanoo sanan pitävän edelleen.

Kuusamon kaupunki hyväksyi loppuvuodesta 2016 oikeusvaikutteisen, strategisen yleiskaavan, jolla haluttiin estää kaivostoiminta Kuusamon tärkeillä matkailualueilla. Sanomalehti Kalevan mukaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeus linjaa hylkäävässä päätöksessään, että kaivostoiminnan kieltävä yleiskaava on perustuslaissa määritellyn omaisuuden suojan ja elinkeinonharjoittamisen vapauden vastainen.