1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Radio- ja televisiotoiminta

Ruotsi haluaa turvata maan yleisradion riippumattomuuden – "Emme halua valtion sotkeentuvan mediaan"

Ruotsin julkisen palvelun televisio- ja radioyhtiöiden rahoitus muuttuu vuodenvaihteessa. Komitealla halutaan turvata journalismin puolueettomuus.

Ruotsin oikeus- ja sisäministeri Morgan Johansson pitää itsenäisen journalismin turvaamista tärkeämpänä kuin koskaan. Kuva: Jessica Gow / EPA

Ruotsin hallitus perustaa uuden komitean varmistamaan julkisen palvelun yleisradiotoiminnan riippumattomuuden, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Puoluerajat ylittävän komitean tarkoituksena on tutkia lehdistön- ja sananvapauteen liittyviä kysymyksiä.

Ruotsin julkisen palvelun televisio- ja radioyhtiöiden toimintaa rahoitetaan lupamaksuilla. Vuodenvaihteessa televisiolupa korvataan yksilöllisellä julkisten palveluiden maksulla.

Sen vuoksi Ruotsin hallitus haluaa komitean tutkimaan, miten julkisen palvelun yhtiöt voivat säilyttää itsenäisyytensä valtiosta.

Ruotsi haluaa estää valtiovallan sotkeentumisen

Ruotsin oikeus- ja sisäministeri Morgan Johansson (Ruotsin sosialidemokraatit) ei halua, että Ruotsille käy samoin kuin maissa, joissa valtiovalta sotkeentuu kansalliseen televisio- ja radiotoimintaan.

Johansson pitää median puolueettomuuden takaamista tärkeänä.

– Eduskunnasta ja hallituksesta riippumattoman vapaan ja itsenäisen journalismin turvaaminen on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin, Johansson sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa.

Lopullisen selvityksen uudesta komiteasta odotetaan valmistuvan elokuussa 2020.

Ruotsin julkisen palvelun televisio- ja radioyhtiöihin kuuluvat Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio ja Utbildningsradion (UR), joka tuottaa opetusohjelmia.

Lue lisää:

Dagens Nyheterin uutinen (maksumuurin takana) (siirryt toiseen palveluun)