1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

EU tiukensi uusiutuvan energian tavoitettaan – Palmuöljy halutaan pois tankista

Vuoteen 2030 mennessä 32 prosenttia energiasta pitäisi tuottaa uusiutuvilla. Suomessakin tuotettaville edistyneille biopolttoaineille tulee 3,5 prosentin tavoite.

ilmastonmuutos
Tuulimyllyjä.
Remko de Waal / EPA

BrysselEU on päättänyt korottaa uusiutuvan energian tavoitteitaan vuodelle 2030 ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Uusi tavoite on 32 prosenttia energiankulutuksesta. Tavoite on viisi prosenttiyksikköä korkeampi kuin komission alunperin ehdottama.

Uusi tavoite tarkoittaa, että uusiutuvien energianlähteiden osuus pitää liki kaksinkertaistaa ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Toissa vuonna osuus oli koko EU:ssa 17 prosenttia.

Uusiutuvan energian direktiivin lopullisesta muodosta päätettiin jäsenmaiden, Euroopan parlamentin ja komission välisissä neuvotteluissa torstain vastaisena yönä.

Uusille biopolttoaineille oma tavoite

Euractiv-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) uusiutuvien osuus liikenteessä on tarkoitus nostaa 14 prosenttiin. Edistyneiden biopolttoaineiden osuus olisi 3,5 prosenttia.

Edistyneitä biopolttoaineita tehdään ravinnoksi kelpaamattomista raaka-aineista kuten hakkuutähteistä tai jätteistä. Ruokapohjaisten ensimmäisen sukupolven biopolttoaineiden käyttöä taas halutaan hillitä asettamalla niiden osuudelle katto vuoden 2020 käytön tasolle.

Palmuöljyn käytöstä polttoaineiden raaka-aineena on tarkoitus päästä eroon kokonaan vuoteen 2030 mennessä, kertoi neuvotteluihin osallistunut vihreiden europarlamentaarikko Claude Turmes Twitterissä.

Suomessa valmistetaan sekä ensimmäisen sukupolven että edistyneitä biopolttoaineita. UPM ja St1 valmistavat metsä- ja jätepohjaisia polttoaineita, Neste taas käyttää jätteiden ja tähteiden ohella raaka-aineena myös palmuöljyä.

Ei uusia velvoitteita

Suomen hallitus on yrittänyt vaikuttaa mahdollisimman korkean edistyneiden biopolttoaineiden tavoitteen puolesta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen arvioi aiemmin, että matalatkin tavoitteet tarkoittavat käytännössä miljoonien tonnien lisämenekkiä edistyneille biopolttoaineille.

Toisaalta hallitus ja metsäteollisuus ovat pyrkineet torjumaan rajoitukset sille, millaisesta biomassasta uusiutuvaa energiaa voitaisiin jatkossa tehdä.

Neuvotteluiden lopputuloksena syntynyt ratkaisu ei tuo uusia vaatimuksia biomassan kestävyydelle, eikä uusia velvoitteita metsänomistajille.

Suomi ajoi neuvotteluissa uusiutuvan energian tavoitteen korottamista. Suomi on jo nyt ylittänyt vuoden 2020 maakohtaisen tavoitteensa, joka oli 38 prosenttia energiankulutuksesta.

Uusiutuvien tavoite on osa toimenpidepakettia, jolla EU yrittää vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä täyttääkseen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet. EU pyrkii vähentämään päästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030.

Lue seuraavaksi