1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulunsa kanssa käräjöinyt opiskelija aikoo valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

Opiskelija hävisi kotimaassa kaikki oikeusasteet: viimeisimpänä korkein oikeus ei myöntänyt hänelle valituslupaa.

sisäilma
Käräjäoikeuden sali, jossa valmisteleva istunto pidettiin. Valmisteluistunto käynnistymässä Keski-Suomen käräjäoikeudessa.
Loppuvuodesta 2015 asian käsittely aloitettiin valmisteluistunnolla Keski-Suomen käräjäoikeudessa.Yle / Isto Janhunen

Kun korkein oikeus ei ottanut Joni Lappalaisen, 25, korvausvaatimusta käsittelyyn, hän päätti valittaa koko prosessista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Hänen asianajajansa valmistelee valitusta, aikaa sen tekemiseen on vielä lähes puoli vuotta.

Jyväskyläläinen Lappalainen kertoo olevansa hämmentynyt noin viikko sitten saamastaan korkeimman oikeuden päätöksestä.

– Asia on yhteiskunnallisessa mittakaavassa erittäin tärkeä ja ajankohtainen: niin kouluissa kuin työpaikoillakin sairastuneiden määrä kasvaa koko ajan. Tästä syystä haluan ja jaksan taistella, Lappalainen sanoo.

EU:n ihmisoikeustuomioistuimessa vastapuolena on Suomen valtio, mutta Lappalaisen mukaan myös kolmas osapuoli, tässä tapauksessa Jyväskylän ammattikorkeakoulu, mainitaan valituksessa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallintojohtaja Mikko R. Salminen pitää Lappalaisen tapausta erikoisena.

– Lappalaisen ajatus ja asia on selkeästi jo kaksi kertaa kaatunut, miksi hän haluaa tätä vieläkin yhteiskunnan varoilla, ilmeisesti myös omillaan, pyörittää? Salminen ihmettelee.

Joni Lappalaisen taistelu alkoi vuonna 2015, jolloin hän haastoi Jyväskylän ammattikorkeakoulun käräjille, koska hän katsoi sairastuneensa koulurakennuksen sisäilmaongelmien vuoksi.

Lappalaisen mukaan hän alkoi oireilla nopeasti aloitettuaan liiketalouden opinnot JAMK:issa. Vuoden 2015 alkoi käräjäoikeuskäsittely valmisteluistunnolla, alkukesästä 2016 Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi opiskelijan korvausvaatimuksen sisäilmaongelmien aiheuttamista terveyshaitoista.

Vaatimusten hylkäykseen päätyi myös Vaasan hovioikeus syksyllä 2017.

Lappalainen sai valtion korvaamaa oikeusapua, mutta hänelle jäi siitä huolimatta oikeustaistelusta käteen iso lasku: liki 80 000 euroa maksettavia oikeudenkäyntikuluja.

Lue seuraavaksi