Keminmaassa puntaroidaan kunnantalon kohtaloa vielä pitkään

Vaihtoehtoina ovat käytännössä peruskorjaaminen, muutos monitoimitilaksi ja purkaminen.

Keminmaa
Keminmaan kunnantalo.
Keminmaan kunnantaloa tyhjennetään huonekaluista.Riikka Rautiainen/ Yle

Tyhjilleen jääneen Keminmaan kunnantalon kohtaloa ei ratkaista vielä kuukausiin. Päätös talon kohtalosta venyy todennäköisesti joulukuulle, jolloin Keminmaan kunnanvaltuusto päättää ensi vuoden talousarviosta.

Kunnanjohtaja Mauri Posion mukaan seuraavaksi asiantuntijoilla lasketetaan tarkemmin päätöksentekijöitä varten, minkä verran maksaisi nykyisen kunnantalon peruskorjaaminen monitoimitilaksi tai talon purkaminen kokonaan ja tarvittavien tilojen saneeraaminen muualle.

Käytännössä tämä tarkoittaisi jonkinlaista uudisrakentamista, sillä Posion mukaan kaikki tarvittavat toiminnot eivät mahdu vanhalle kunnantalolle.

Yksi vaihtoehto on kirjaston ja nuorisotilojen siirtäminen kunnantalolle

Yhtenä vaihtoehtona Keminmaassa on mietitty kirjaston ja nuorisotilojen siirtämistä vuonna 1986 valmistuneelle kunnantalolle, jos se päätetään peruskorjata yhä kunnanvirastoksi.

Kunnantalon peruskorjaamista monikäyttötilaksi puoltaa rakennuksen koko, sillä siinä on 4600 neliötä.

Tällä hetkellä vanha kunnantalo toimii työntekijöiden pääasiallisena väistötilana ja se otettaisiin todennäköisesti käyttöön, jos tyhjilleen jääneeseen taloon ei enää palata.

Keminmaassa on laskettu alustavasti, että kunnantalon peruskorjaus maksaa 2,6-5,5 miljoonaa euroa riippuen valittavasta toteuttamistavasta.

Keminmaan kunnantalo tyhjenee lopullisesti perjantaihin mennessä. Viimeisenä tiloista muuttaa pois sosiaalitoimen henkilökunta, joka vastaanottaa asiakkaita väistötiloissa heti maanantaista alkaen.

Keminmaassa ensimmäiset kunnantalon sisäilmaoireista kärsineet työntekijät lähtivät väistöön jo kolme vuotta sitten. Väistötiloina toimivat muun muassa yläaste, terveyskeskus ja sähkölaitos.