Jalkakäytävällä pyöräily on helsinkiläisfillaristien suurin liikennerikkomus – Poliisi: Satoja huomautuksia päivässä

Jalkakäytävällä pyöräilevät niin kaupunkipyöriä lainaavat turistit kuin kantaväestökin.

Kotimaa
Kaupunkipyöriä telineissä Helsingin Vallilassa
Pyöräilijän velvollisuudet tulevat yllätyksenä monelle kaupunkilaiselle – tai niin he ainakin väittävät poliisille.Antti Kolppo / Yle

Pyöräilijän velvollisuudet ja liikennesäännöt tulevat monelle helsinkiläiselle yllätyksenä. Laki on kuitenkin selvä: punaisia päin ei saa ajaa, pimeässä pitää käyttää valoa, väistämisvelvollisuus kuuluu myös fillaristeille, samoin suuntamerkin näyttäminen käännyttäessä.

Näistä säännöistä pyrkii muistuttamaan myös Helsingin poliisi, joka on tällä viikolla tehostanut kevyen liikenteen valvontaa.

Viikon aikana rikesakkoja on kirjoitettu alle kymmenen – kaikki punaisia päin ajamisesta. Sen sijaan kirjallisia varoituksia poliisi on joutunut kirjoittamaan kynä sauhuten.

– Niitä on jaettu jopa satoja päivässä, sanoo komisario Pasi Tuominen Helsingin poliisista.

Valtaosa kirjallisista huomautuksia on rapsahtanut jalkakäytävällä pyöräilystä. Lain mukaan yli 12-vuotiaat eivät saa pyöräillä jalkakäytävällä. Jos pyörätietä ei ole, pyöräilijän tulisi siirtyä pyöräilemään muun liikenteen sekaan.

Lainsäädäntö tulee yllätyksenä

Tuomisen mukaan jalkakäytävällä pyöräilevät niin kaupunkipyöriä lainaavat turistit kuin kantaväestökin.

– Kun olemme kysyneet syytä jalkakäytävällä pyöräilyyn, osa väittää, ettei ole koskaan kuullutkaan 12:n ikävuoden rajasta. Moni myös sanoo, ettei uskalla pyöräillä liikenteen seassa. Heitä muistutamme jalankulkijoiden turvallisuudesta. Jalankulkijat eivät käytä kaistaa, ja kaupunkiolosuhteissa pyöräilyvauhti voi nousta suureksi. Samoin törmäysriski.

Baana vähentänyt liikennerikkomuksia

Helsingin puolentoista kilometrin pituinen kevyen liikenteen väylä, Baana, on vähentänyt pyöräilijöiden liikennerikkomuksia ja kahnauksia jalankulkijoiden kanssa. Baanaa käyttää vuosittain yli puoli miljoonaa pyöräilijää.

Tällä hetkellä Helsingin pahimmat kevyen liikenteen rysät ovat Ruoholahdessa metroaseman liikennevalojen kohdalla, rautatieaseman edessä, jossa pyörätie kulkee jalkakäytävän yli, ratikkaan kiirehtivien jalankulkijoiden editse, Mannerheimintiellä kohdassa, jossa useampi tie risteää, sekä Hämeentiellä, joka on monelle pyöräilijälle pelottava väylä vilkkaan liikenteensä takia.

Lue lisää:

Vantaalle ensi keväänä tulevia kaupunkipyöriä ei voi pysäköidä Helsingin telineisiin – 500 pyörää tulossa ensi vaiheessa

Selvitys: Pyöräilijät, kävelijät ja autoilijat syyttävät toisiaan suojateiden turvattomuudesta – vastauksista sensuroitiin kirosanoja

Kaupunkipyöräily houkuttelee Arin Imatralta asti Helsinkiin fillaroimaan – "Seuraava retki Lauttasaaresta Espooseen"