Tampere ja Mänttä-Vilppula hakevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi – kumppaneiksi toivotaan myös muita Pirkanmaan kaupunkeja tai kuntia

Aiemmin kulttuuripääkaupunkikisaan on ilmoittautunut Oulu.

Euroopan kulttuuripääkaupunki
Vanneryhmä harjoittelee Sorin sirkuksen joulushowta
Mänttä-Vilppula on profiloitunut kuvataidekaupunkina, Tamperetta voi mainostaa Suomen toisena teatteripääkaupunkina. Lisäksi Tampereella toimii esimerkiksi kiitetty Sorin Sirkus.Anna Sirén / Yle

Tampereen ja Mänttä-Vilppulan kaupungit osallistuvat yhteistyössä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuun. Kaupungit valmistelevat yhteisen hakemuksen, jossa Tampere on päähakijakaupunki ja Mänttä-Vilppula pääkuntakumppani.

Tampereen pormestari Lauri Lyly ja Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen allekirjoittivat torstaina kulttuuripääkaupunkihakuun liittyvän aiesopimuksen.

Kumpikin kaupunki on jo aiemmin ilmoittanut osallistuvansa hakuun. Mänttä-Vilppulassa asiasta päätettiin jo syksyllä 2016 ja Tampereella tänä keväänä. Molemmat kaupungit olivat mukana myös vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkihaussa.

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaku tehdään aina päähakijakaupungin nimellä. Tampereen ja Mänttä-Vilppulan tavoitteena on valmistella Tampereen nimellä hakemus, johon molemmat kaupungit rakentavat näkyvän sisältökokonaisuuden tukeutuen omiin vahvuuksiinsa.

Mänttä-Vilppula on hakemuksessa näkyvin pääkuntakumppani. Kumppaneiksi voidaan ottaa ja toivotaan myös muita Pirkanmaan kaupunkeja tai kuntia.

Tampere ja Mänttä-Vilppula tekevät hakemuksen valmistelusta tarkennetun yhteistyösopimuksen lokakuun loppuun mennessä. Molemmat kaupungit vastaavat itse omista hallinnollisista kuluistaan. Varsinaisesta toiminnasta aiheutuvista kuluista, valmistelukustannuksista ja vastuista sovitaan tarkennetussa sopimuksessa.

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026 valitaan joku suomalaiskaupungeista. Aiemmin kulttuuripääkaupunkikisaan on ilmoittautunut Oulu, joka on arvioinut, että kulttuuripääkaupungin tittelin hintalappu voi nousta 20 miljoonan euron hujakoille.

Lue lisää: Oulu haluaa Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin, vaikka sen hintalappu voi olla jopa 20 miljoonaa euroa – "On sen arvoista"