1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttopolitiikka

Välimerellä käydään kissa ja hiiri -leikkiä turvapaikanhakijoilla – tästä on kyse

Välimeren yli tulee Eurooppaan aiempaa vähemmän siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita. Tulijoita merestä noukkivien pelastusjärjestöjen toiminta on yhä hankalampaa. Mistä siirtolaisliikenteessä on nyt kyse?

Aquarius-alukseen pelastettiin kesäkuussa kaikkiaan 629 ihmistä, mutta ensin Malta ja sitten Italia kielsi laivalta pääsyn satamaan. Lopulta alus sai rantautua Espanjaan. Kuva: Kenny Karpov,SOS Méditerranée / Epa

Satamaan pääsyä aneleva pelastuslaiva, ihmissalakuljetuksesta syytetyt pelastustyöntekijät, Italian kiristyvä maahanmuuttopolitiikka, Ranskan ja Italian keskinäinen syyttely.

Maahanmuuttokeskustelu on kriisiytynyt jälleen.

Italian sisäministeri Matteo Salvini sulki sunnuntaina Aquarius-nimiseltä pelastusalukselta pääsyn Italian satamiin. Laiva joutuu purjehtimaan 629 merestä pelastetun siirtolaisen kanssa Espanjaan, jonne sen pitäisi päästä myöhään lauantaina.

Libyan rannikkovartiosto värvättiin keväällä 2017 ottamaan kiinni Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden veneet. Vartioston alusten sekä avustusjärjestöjen laivojen välillä on ollut kahnauksia siitä lähtien.

Libyan rannikkovartioston pitäisi toimia vain 12 merimailin levyisellä aluevesikaistaleella, mutta se on hakenut siirtolaisia veneistä selvästi kauempaakin. Pelastusjärjestöt puolestaan ovat sitoutuneet toimimaan kansainvälisellä merialueella.

Aquariuksen kyydissä on 629 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa. Tiistaina otetussa kuvassa heille jaetaan ruokaa. Kuva: Kenny Karpov,SOS Méditerranée / Epa

1) Pitääkö siirtolaisia luovuttaa sekasortoiseen Libyaan?

EU päätti helmikuussa 2017 (siirryt toiseen palveluun), että keskisen Välimeren tuloreitti suljetaan Libyan avulla. Rannikkovartiostolle annettiin tehtäväksi pysäyttää ihmissalakuljettajien laivat. Libyassa väki suljetaan pidätyskeskuksiin ja heitä pyritään kotiuttamaan lähtömaihinsa.

Libyalle luvattiin koulutusapua ja tukea 46 miljoonan euron edestä.

YK, avustus- ja ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat kuitenkin järjestelmää, jossa sisällissotaa käyvä maa vastuutetaan pidättämään siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita. Muun muassa Amnesty Internationalin raportti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Libyassa siirtolaisia kidutetaan, tapetaan ja hyväksikäytetään.

Amnestyn mukaan EU-maat eivät ole pelkästään tienneet Libyan toimista, vaan myös rahoittaneet ja tukeneet niitä.

Pelastusjärjestöille Libyan aktivoituminen on tietänyt jatkuvaa kissa-hiiri-peliä.

Samalla varsinkin Italiassa on alettu syyttää järjestöjä ihmissalakuljettajien avustamisesta: joko tietoisesti toimimalla yhteistyössä tai siten, että pelastuslaivojen takia salakuljettajien veneiden ei tarvitse päästä kuin kansainvälisille vesille ja pyytää apua.

Hyvä esimerkki pelastustoiminnan vaikeutumisesta oli Open arms -aluksen tapaus maaliskuussa. (siirryt toiseen palveluun)Laiva takavarikoitiin ja kapteenia sekä toimintaa ylläpitävän espanjalaisen avustusjärjestön kahta työntekijää syytettiin laittoman maantulon avustamisesta.

Espanjalaisen avustusjärjestön alus Open arms takavarikoitiin maaliskuussa Sisiliassa epäiltynä ihmissalakuljetuksen avustamisesta. Kuva: Gianni Mole / Epa

Alus oli saanut hälytyksen Italian meripelastusta koordinoivalta keskukselta Roomasta ja noukkinut kyytiin 218 ihmistä, 73 merimailia Libyan rannikosta. Koordinointikeskus ohjeisti kuitenkin sitten laivaa luovuttamaan pelastetut Libyan rannikkovartiostolle.

Kolme tuntia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen pelastetut kieltäytyivät vaihtamasta laivaa, koska rannikkovartiosto olisi vienyt heidät takaisin Libyaan.

Pelastusjärjestö katsoi, ettei voi kansainväliseen oikeuteen sisältyvän palautuskiellon takia pakottaa kansainvälisellä merialueella laivaan otettuja takaisin Libyaan. Palautuskielto tarkoittaa, että turvapaikanhakijoita ei saa palauttaa oloihin, joissa heillä on riski tulla vainotuksi, epäinhimillisesti kohdelluksi tai kidutetuksi.

Palautuskielto vaikuttaa jatkuvasti muidenkin pelastusjärjestöjen ratkaisuihin.

Open arms toimitti kyydissä olleet Sisilan Pozzalloon, jossa laiva takavarikoitiin. Kuukauden kuluttua italialainen oikeus määräsi laivan palautettavaksi (siirryt toiseen palveluun), työntekijöiden osuutta laittoman maahantulon avustamisessa tutkitaan yhä.

Nyt laiva on korjattavana, ja Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola on lahjoittanut rahat (siirryt toiseen palveluun) – 150 000 euroa – kunnostustoimiin.

2) Miten paljon pelastuslaivoja seilaa Välimerellä?

Välimeren pelastustoiminta virisi tarpeeseen, kun Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti vuonna 2015. Turkkilaiselta hiekkarannalta löytynyt hukkunut pikkupoika Alan Kurdi herätti kansalaisten avustushalun.

Välimerellä on ollut myös virallisia, valtioiden rahoittamia pelastusoperaatioita, kuten Mare Nostrum (2013–2014), Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin operaatio Triton (2014–) sekä merivoimien kriisienhallintaoperaatio Sophia (2015–).

Viralliset ponnistelut eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä, koska Välimerellä on hukkunut viime vuosina tuhansia Eurooppaan pyrkijöitä. Viime vuonna hukkuneita oli 3 139, synkimpänä vuonna 2016 kuoli 5 143.

Tänä vuonna hukkuneita on 12. kesäkuuta mennessä kirjattu Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n tilastoihin (siirryt toiseen palveluun) 792.

Pari prosenttia Eurooppaan pyrkivistä siis hukkuu.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Välimerellä toimi viime keväänä yhdeksän pelastusjärjestöä 13 aluksella, mutta nyt järjestöjä ja laivoja toimii neljä.

Toiminta perustuu lahjoitusvaroihin ja vapaaehtoisten työntekijöiden suureen osuuteen. Mitään halpaa hommaa pelastustoiminta ei ole. Esimerkiksi Aquarius-laivan ja sitä pyörittävän järjestön työntekijöiden kulut ovat päivässä 11 000 euroa, Openmigration.org:n vuosi sitten keräämien tietojen mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

3) Miksi pelastustoimi puhuttaa juuri nyt?

Eurooppaan tulee entistä vähemmän siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita, mutta suhtautuminen ja politiikka ovat koventuneet.

Kun vuonna 2015 Välimeren yli tuli yli miljoona siirtolaista ja turvapaikanhakijaa, vuonna 2016 luku oli enää kolmasosa siitä. Vuonna 2017 tulijoita oli 172 301. Tänä vuonna torstaihin mennessä Välimeren yli tulijoita on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n laskujen mukaan alle 40 000.

Kauttakulku Tunisian kautta lisääntyy Libyan tilanteen vuoksi.

Italian populistihallitusta kismittää eniten se, että valtaosa tulijoista on yhä Italiassa. Italiaan on vuoden 2014 alusta lähtien tähän torstaihin mennessä tullut 640 092 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa.

Italian naapurimaat ovat kiristäneet rajavalvontaa, mikä on tukkinut tulijoilta reitin pohjoiseen. EU sopi 2015 turvapaikanhakijoiden jakamisesta Kreikasta ja Italiasta muihin EU-maihin, mutta vain 12 692 turvapaikanhakijaa on siirretty (siirryt toiseen palveluun) Italiasta muualle unionin alueelle.

Nyt Italia vaatiikin tehokkaampia toimenpiteitä. Kesäkuun lopun EU-huippukokouksella on kovat paineet sopia turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta.

Lue lisää: Itävalta kerää tiukan linjan maita ympärilleen - "Halukkaiden akseli" pysäyttäisi laittoman maahanmuuton

"Kyyninen", "vastuuton", "tekopyhä" – Kiista siirtolaislaivasta johti Ranskan ja Italian sanasotaan

Merestä poimittuja siirtolaisia kuljettava alus pääsee Valenciaan – "On velvollisuutemme tarjota turvasatama"

Italian sisäministeri uhkaa sulkea satamat avustusjärjestöjen pelastuslaivoilta, jos Malta ei päästä pelastuslaivaa satamaan

"Italia ei voi olla Euroopan pakolaisleiri" – uusi sisäministeri vaatii EU:lta solidaarisuutta pakolaisten hoidossa