1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. miesten jalkapallon MM-kisat

Jalkapalloa ja politiikkaa ei pidä sekoittaa, sanoo Juha Sipilä – Lue, mitkä ovat poliitikkojen suosikkijoukkueet MM-kisoissa

Ovatko kaikki poliitiikot jalkapalloilijoina hyökkääjiä? Ainakin Ylen haastattelemat jalkapalloilevat poliitikot Juha Sipilästä Ville Niinistöön ja Silvia Modigiin ovat. Mutta ketä erehdyttiin luulemaan Jari Litmaseksi?

miesten jalkapallon MM-kisat
Ville Niinistö kuvailee itseään oikean jalan pomputtelijaksi. Katso videolta, olisitko itse parempi pomputtelija kuin Niinistö.
Ville Niinistö kuvailee itseään oikean jalan pomputtelijaksi. Katso videolta, olisitko itse parempi pomputtelija kuin Niinistö.

Joukkuepeli. Sen kaikki haastatellut poliitikot mainitsivat ensimmäiseksi politiikkaa ja jalkapalloa yhdistäväksi tekijäksi.

Boikottirintamaa Venäjällä alkaneisiin jalkapallon MM-kisoihin ei näissä haastatteluissa synny. Venäjään pyritään vaikuttamaan talouspakotteilla ja keskusteluilla. Euroopan maat eivät ole hyväksyneet Itä-Ukrainan sotaa, Krimin valtausta tai ihmisoikeuksien loukkauksia.

Ville Niinistö: Oppositiossakin kannattaa hyökätä aina kun voi

 1. Suosikkijoukkue MM-kisoissa: Tanska, hyökkäävää jalkapalloa. Jatkoon alkulohkosta.
 2. Veikkaus maailmanmestariksi: Ranska. Saksa ja Brasilia ovat lähellä mestaruutta.
 3. Suosikkijoukkue Suomessa: Kaarinan Pojat.
 4. Paras oma saavutus: 1990-luvun alussa valinta juniorina (C14) Turun piirijoukkueen hyökkääjäksi, pudotti omien sanojensa mukaan joukkueesta sittemmin yli 100 miesten maaottelua pelanneen Jonatan Johanssonin.

Onko tuo Jari Litmanen?
Kaksi nuorta miestä tulee katsomaan, josko eduskunnan ulkoportailla palloa pomputteleva politiikan taituri olisi itse suomalaisjalkapalloilun "kuningas".

Ei ole, mutta muutama sana jalkapallosta vaihdetaan.

Ville Niinistö (vihr.) pomputtaa pyynnöstä Venäjän MM-kisojen virallista pelipalloa eduskunnan ulkoportailla.

Jari Litmanen oli mestarillinen pelinrakentaja ja syöttelijä. Ville Niinistö kuvaa olleensa juniorivuosinaan pelityyliltään juoksuvoimainen, periksiantamaton hyökkääjä, ei niinkään tekniikkataituri. Sama tyyli on toiminut tällä vaalikaudella oppositiossa.

Niinistön mukaan aina kannattaa hyökätä, kuten vihreät hallituksen koulutusleikkauksia vastaan.

– Me jääräpäisesti toistimme, että on hallituskauden suurin virhe, että näin paljon leikataan koulutuksesta. Kukaan muu ei vuonna 2015 uskonut, että tämä olisi tulevien vuosien suurin poliittinen kysymys kotimaassa.

Niinistön jalkapallofilosofian mukaan vastustaja ei pääse hyökkäämään, jos pallo on oman joukkueen hallussa. Ja aloite poliittisessa keskustelussa vertautuu palloon.

Jalkapallojärjestöt voisivat vihreiden entisen puheenjohtajan mielestä oppia politiikasta läpinäkyvyyttä. Urheilujohtaminen on kansainvälisesti, mutta jossain määrin Suomessakin sulkeutunutta.

– Valtaosa johtajista on miehiä ja iäkkäitä. Kyllä jalkapallojohtamiselle tekisi hyvää avoimuus ja läpinäkyvyys, nuorten ja tasa-arvonäkökulman esille tuominen. Politiikassa on vähintään pakko vastatata tasa-arvokysymyksiin.

Ville Niinistö pyörittelee ajatustaan Venäjän kisojen poliitikkoboikotista monin eri tavoin. Hän lopulta päätyy siihen, ettei vaadi valtionjohtajia ehdottomasti boikotoimaan kisoja. Poliittisella johtajalla on kuitenkin aina vastuu siitä, mihin hänen tomintaansa hyväksikäytetään.

Mitä siis Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pitäisi tehdä, jos Saksa on loppuottelussa?

– Olisi selkärankaista, että hän perustelisi hyvin, miksi ei mene kisoihin. Sitten kannustaa kotikatsomossa innokkaasti omaa joukkuetta. Toinen vaihtoehto on, että menee kisoihin, mutta ei istu Vladimir Putinin vieressä. Menee fanien keskuuteen, se voisi olla tyylikkäämpää.

Niinistö pyrki Suomen Palloliiton johtoon vuoden alussa. Valituksi tuli Kuopion Palloseuran pääomistaja, investointipankkiiri Ari Lahti.

– Futisjohtaminen kiinnostaa myös jatkossa. Osuuko sopivaan kohtaan mahdollisuutta hakea Palloliiton johtoon myöhemmin – jää nähtäväksi.

Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä pitäisi kynnyksen korkeana urheiluboikoteille.Mikko Koski / Yle

Juha Sipilälle Ruotsin pääministeri vinoilee jalkapallosta

 1. Suosikkijoukkue MM-kisoissa: Brasilia ja muut Etelä-Amerikan maat.
 2. Veikkaus maailmanmestariksi: Saksa on vahva.
 3. Suosikkijoukkue Suomessa: AC Oulu. Kotiseudun joukkue.
 4. Paras oma saavutus: Penkkiurheilun puolella. Voitto Viron pääministerin kabinettia vastaan pelatussa ottelussa 2017 Tallinnassa.

Pääministeri odottaa puhelinkeskustelua Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Sopii hyvin tilanteeseen, jossa on tarkoitus kysyä, oliko Euroopan unionin johtajilla boikottiaikeita Venäjän MM-kisojen katsomoon menosta.

EU-johtajat eivät ole yhdessä boikotoimassa Venäjän MM-kisoja Krimin valtauksen tai ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Kukin maa tekee omat ratkaisunsa.

Suomessa hallitus ei boikoi kisoja, mutta muiden kiireiden vuoksi pääministeri, urheiluministeri tai presidentti eivät ole kisakatsomoon menossa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) harkitsi kisoihin menoa, mutta päätyi eduskunnan kiireiden, kuten sote-säätämisen vuoksi tv-tuoliin.

Sipilä ei kytkisi politiikkaa ja urheilua. EU-johtajat keskustelivat keväällä MM-kisojen boikottimahdollisuudestakin Venäjän syyksi epäillyn Salisburyn hermomyrkkyiskun vuoksi.

– Boikotit, sanktiot ja pakotteet ovat toisella rintamalla. Pitää olla korkea kynnys, että urheilun nimissä boikotteja tehdään.

– Me otetaan muuten tapaamisissa esille nämä kipeät asiat, sanoo Sipilä.

EU käyttää Yhdysvaltojen kanssa talouspakotteita Venäjää vastaan Krimin valtauksen vuoksi. Venäjä on julistanut omat vastapakotteensa EU:ta ja Yhdysvaltoja kohtaan.

Sipilää jalkapallossa puhuttelee erityisesti mahdollisuuksien tasapuolisuus. Laji on halpa. Köyhimmätkin maat pärjäävät. Siitä oli puhetta Bolivian presidentinkin kanssa. Bolivia ei ole MM-kisoissa, mutta Tanska, Ruotsi ja Islanti ovat.

– Ruotsalaiset ja tanskalaiset kollegat aina vähän vinoilevat, norjalaiset ja islantilaisetkin. Onneksi on jääkiekko, jolla voi lyödä takaisin.

Silvia Modig
Kansanedustaja Silvia Modig kehuu jalkapalloa maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kotoutumisessa.Nella Nuora / Yle

Silvia Modig: Jazz-boikotti kyllä, urheilu ja politiikka erillään

 1. Suosikkijoukkue MM-kisoissa: Argentiina, jo lapsuusajoista vuoden 1986 mestaruuden ja Diego Maradonan vuoksi.
 2. Veikkaus maailmanmestariksi: Argentiina. Omaan suosikkiin luotettava.
 3. Suosikkijoukkue Suomessa: Helsingin Jalkapalloklubi HJK. Oma seura juniorivuosilta.
 4. Paras oma saavutus: Juniorina C-tyttöjen Suomen mestaruus HJK:ssa 1990-luvun alussa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig aikoo katsoa MM-kisojen kaikki pelit – televisiosta. Hän itse ei lähtisi katsojaksi paikanpäälle.

Kesäkuun alussa Modig ilmoitti boikotoivansa (siirryt toiseen palveluun) Porin Jazzia sittemmin palkkaamatta jääneen uuden toimitusjohtajan homoseksuaaleja koskevien näkemysten vuoksi.

Jalkapallon MM-kisoja valtionjohtajien ei Modigin mukaan ehkä sittenkään pitäisi boikotoida. Politiikka ja urheilu kannattaa pitää erillään toisistaan.

– Ennemmin menee ja pitää rakentavalla tavalla esillä huolta Venäjän ihmisoikeustilanteen kehittymisestä ja kansalaisyhteiskunnan tilasta.

Modig listaa Venäjän ihmisoikeusongelmiksi homopropagandalait sekä Venäjän ulkopuolelta rahoitusta saavien järjestöjen toiminnan leimaamisen haitalliseksi, ulkomaisiksi agenteiksi. Ja kehuu puoluetoveri Paavo Arhinmäkeä aiempana urheiluministerinä, joka piti esillä ihmisoikeuskysymyksiä.

Silvia Modig ylistää jalkapalloa maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kotoutumisessa.

– Kun Helsingissä Koskelan sairaalaan tuli väliaikainen vastaanottokeskus, porukka meni ehdottamaan vastaanottokeskuksen asukkaille, huvittaisiko tulla pelaamaan jalkapalloa lähikentälle. Jalkapallo on helppo tapa tulla yhteen.

Jalkapallo on vienyt Modigia yli puoluerajojen. Modig ja kokoomuksen Mari-Leena Talvitie perustivat eduskuntaan naisten joukkueen.

Sampo Terho
Juniorina Sampo Terho pelasi hyökkääjänä. Kun hän työskenteli puolustusministeriössä sihteerinä, pelipaikka oli maalivahti valtion virastojen välisessä sarjassa.Mikko Koski / Yle

Sampo Terho kaipaa tuhansia ihmisiä tueksi politiikassakin

 1. Suosikkijoukkue MM-kisoissa: Saksa, pienestä pitäen suosikkijoukkue.
 2. Veikkaus maailmanmestariksi: Saksa.
 3. Suosikkijoukkue Suomessa: Kuopion Palloseura KuPS. Kannattaa kuopiolaisia joukkueita sukulaisten ja liikunnanopettajansa ansiosta, myös jääkiekossa. HJK myös hieno joukkue Helsingissä.
 4. Paras oma saavutus: Sanoo, ettei ole jalkapallossa lahjakas. Ala-asteiässä pelasi hetken Kirkkonummella Masalan Kisassa, MasKi.

Presidentti Urho Kekkosen periaate pätee mukailtuna Sampo Terhon (sin.) mielestä boikottiaikeisiin urheilutapahtumissa.

– Emme ole yleensä ollut maailmanpolitiikan tuomari, vaan yrittäneet pitää urheilun ja politiikan erillään.

Kisoihin selviytyneen Ruotsin hallitus päätti, ettei sen edustaja osallistunut avajaisiin Moskovassa. Ruotsin urheiluministeri ja kuningasperheen jäsenet eivät aio kisoihin matkustaa. Urheiluministeri Terho sanoo, ettei moiti tai kehu Ruotsin ratkaisua.

Politiikassa ja jalkapallossa tarvitaan Terhon mielestä sitä, mikä sinisillä on vasta työn alla: suuri järjestörakenne junioritasolle asti.

– Hyökkääjät, jotka tekevät maaleja, näkyvät suurelle yleisölle ja saavat usein kantaa sankarinviittaa. Taustalla on valtava organisaatio, joka tekee ammattimaisesti työtä, usein kovaa talkootyötä, ennen kuin menestys on mahdollista.

Terho muistuttaa, että jos aikoo menestyä, ei voi sooloilla tai rynnätä paitsioon.

– Politiikassa sooloilu tapahtuu usein niin, että joillain lennokkailla irtiotoilla pyrkii saamaan julkisuutta nimenomaan itselleen eikä edistääkseen yhteistä asiaa.

Sinisten puheenjohtaja ei maanittelusta huolimatta kerro tosielämän esimerkkiä.

Mari-Leena Talvitie
Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie muistuttaa niin jalkapalloilijoita kuin poliitikkojakin, että vain sanakirjassa menestys tulee ennen työtä.Nella Nuora / Yle

Mari-Leena Talvitie: Tasa-arvoa jalkapallossa ja elämässä

 1. Suosikkijoukkue MM-kisoissa: Useampia. Brasilia, tullut tutuksi jo lapsuudesta ja innostanut jalkapalloon, Islanti sympatiasyistä ja asenteen perusteella sekä Argentiina, Lionel Messille soisi mestaruuden.
 2. Veikkaus maailmanmestariksi: Brasilia tai Argentiina
 3. Suosikkijoukkue Suomessa: Oulu Nice Soccer, ONS eli Oulun Naisfutis.
 4. Paras oma saavutus: Yksi ONS:n perustajista, arvostettu nais- ja tyttöjalkapallon erikoisseura Oulussa. Pelaajana ottelut eduskunnan urheilukerhon joukkueessa mm. Viron parlamentin joukkuetta vastaan.

"Joukkuepelaaja politiikassa ja jalkapallokentällä"

Niin Mari-Leena Talvitien (kok.) käyntikortissa lukee. Kokoomuksen vastavalittu varapuheenjohtaja ja kansanedustaja muistuttaa, ettei kummassakaan lajissa pärjää yksin.

Talvitie löytää jalkapallosta ja oman puolueensa periaatelinjauksista yhtäläisyyttä. Kokoomus korostaa yksittäisen ihmisen vastuuta ja vapautta.

–Kaikilla on mahdollisuus. Kokoomuksen periaateohjelmassa ja arvoissa on pitkään ollut mahdollisuuksien tasa-arvo.

Talvitie arvioi jalkapallon yhdeksi maailman tasa-arvoisimmista lajeista. Samat säännöt ja peliväline tytöillä ja pojilla. Slummin tytöstä tai pojasta voi asenteella ja tahdolla, ananasta tai narukerää potkimalla tulla maailman paras.

Oulussa, Talvitien kotikaupungissa, kaupunki on tasoittanut mahdollisuuksia ja jättää perimättä seuroilta alle 18-vuotiaiden ryhmien liikuntatilojen vuokrat.

Sosiaali- ja terveydenhoitouudistuksen tiimellyksessä Talvitie kehottaa hallitusta katsomaan nyt kauemmas kuin seuraavaan peliin, seuraaviin vaaleihin.

– Kun tämä hallitus aloitti teemalla yhdessä rakennettu 2025 (siirryt toiseen palveluun), siinä oli hyvä pohja. Nyt kun vaalikausi on kääntynyt viimeiselle neljännekselle, olisi hyvä katsoa minkälaisia tavoitteita on 2020-luvulle suomalaisessa päätöksenteossa.

Ja siihen boikottikeskusteluun Venäjän kisoista: Talvitie muistuttaa, että kun kisat myönnettiin Venäjälle, maailmanpoliittinen tilanne oli eri. Krimin niemimaa oli vielä Ukrainan.

– Urheilun on kyettävä enemmän olemaan sillanrakentaja kuin muurinrakentaja. Kaikki eivät ole demokraattisia valtioita, jotka pelaavat jalkapalloa kisojen alkulohkoissa.

Lue seuraavaksi