Edistytäänkö Korean niemimaalla sittenkin? Maailman johtajat tyhjentävät nyt kalentereitaan Kim Jong-unille

Nyt tapaamista järjestetään Japanin pääministerin Shinzo Aben ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välille. Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti kutsunsa Kimille jo joitakin viikkoja sitten.

Kim Jong-un
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tiistaina Singaporessa.Kevin Lim / EPA-EFE

Maailman johtajat varaavat nyt kilvan tapaamisia Pohjois-Korean johdon kanssa.

Uusimpana saattaa varmistua Japanin pääministerin Shinzo Aben ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen. Japanissa tapaamista ollaan jo valmistelemassa.

Japanilaisen median mukaan Kim olisi sanonut tiistaina Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille olevansa valmis tapaamaan Aben.

Japani toivoo tapaamista, koska maa haluaa keskustella kansalaisistaan, jotka Pohjois-Korea kidnappasi vuosikymmeniä sitten ja joita se ei vieläkään ole päästänyt lähtemään.

Tapaamista kaavaillaan joko Pohjois-Korean pääkaupunkiin Pjongjangiin elokuussa tai Kimin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen yhteyteen syyskuussa.

Trump halusi tavata uudelleenkin

Putin kutsui Kimin vierailulle Venäjälle joitakin viikkoja sitten.

Torstaina Putin tapaa Pohjois-Korean toiseksi vaikutusvaltaisimman johtohenkilön Kim Yong-namin.

Putinin ja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin tapaaminen puolestaan järjestetään 21. kesäkuuta.

Trump sanoi tiistain tapaamisessa keskustelevansa Kimin kanssa uudelleenkin. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on torstaina kertonut Singaporen-tapaamisen tuloksista Etelä-Korean Soulissa.

Lue lisää:

Singaporen kokous keräsi kiitoksia ja aiheutti huolta – tätä mieltä maailman johtajat ovat Trumpin ja Kimin sopimuksesta

Lähteet: AFP, REUTERS