Sotaharjoituksen keskeltä napatut siviilit kuulusteluun – poliisi on pyytänyt Puolustusvoimilta virka-apua

Ilmasota 2018 -päättöharjoituksissa kiinniotettujen siviilien henkilöllisyydestä on tarkentunut julkisuuteen vain se, että he ovat miehiä.

puolustusvoimat
Varusmiehiä rivissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Poliisin tutkinta koskien varusmiesten tekemää siviilien kiinniottamista Ilmasota 2018 -harjoituksien päättöharjoituksessa on alkuvaiheessa. Tapahtuman tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Veli-Pekka Välisaari kertoo, että poliisi tulee kuulustelemaan siviilihenkilöt mahdollisimman pian.

– Poliisi on pyytänyt myös Puolustusvoimilta virka-apua koskien asiaan liittyvien varusmiesten kuulusteluja. Varusmiehet on tarkoitus kuulustella mahdollisimman pikaisesti, koska he ovat kotiutumassa piakkoin, Välisaari kommentoi.

Aiemmin kerrottiin, että poliisi ryhtyy tutkimaan asiaa todennäköisesti vapaudenriistona, mutta rikosnimike tarkentuu tutkinnan edettyä (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat).

Nyt Välisaari kertoo, että tarkoitus on ensin selvittää tapahtumat tarkasti, jonka jälkeen asiassa tehdään yhdessä nimetyn syyttäjän kanssa oikeudellista arviointia ja selvitetään, millä mahdollisilla rikosnimikkeillä asiaa viedään eteenpäin.

Siviilien aikeet yhä selvityksessä

Poliisi selvittää asiaa kuulustelemalla asiaan osallisina olleita henkilöitä ja heidän esimiehiään sekä hankkimalla tarvittavat kirjalliset materiaalit Puolustusvoimilta koskien muun muassa harjoituksen suunnitelmia ja sotamiesten ohjeistuksia.

Siviilien henkilöllisyydestä Välisaari kertoo julkisuuteen vain, että henkilöt ovat miehiä, mutta poliisilla on tiedossa miesten henkilöllisyys. Selvityksessä on yhä, tiesivätkö siviilit siitä, ettei alueella saisi olla tai pyrkivätkö he alueelle mahdollisista kielloista huolimatta.

Tapahtumat käynnistyivät, kun varusmiehet ottivat kiinni kaksi siviiliä 24. toukokuuta järjestetyssä Karjalan lennoston joukkokoulutuskauden päätösharjoituksessa Jämsän Hallissa.

Puolustusvoimat teki kirjallisen tutkintapyynnön poliisille koskien tapahtumia. Välisaaren mukaan tutkintapyyntö on saapunut poliisille 11. kesäkuuta 2018.