Sijoittajalla on tukku seteleitä ja iso ongelma: rahoitettavia yrityksiä ei synny tarpeeksi

ICT-alan jätti-irtisanomiset kiihdyttivät Oulun startup-kentän hurjaan kasvuun. Nyt pelkona on, että uusia yrityksiä ei synny enää entiseen tahtiin.

Startup-yritys
sopimuspaperi
Sijoittajan mukaan kasvuhalusille ja kasvukykyisille startup-yrityksille olisi sijoitusrahaa tarjolla.Paulus Markkula / Yle

Audiosuunnittelija Mikko Sundmanilla on pitkä kokemus startup-yrittäjyydestä. Mies aloitti yritystoimintansa jo vuonna 2012 työskenneltyään sitä ennen Nokian alihankkijan palveluksessa.

Seitsemään vuoteen on mahtunutylämäkiä ja alamäkiä, mutta Sundmanin yritys on yhä olemassa.

Nyt tulevaisuus näyttää vaihteeksi valoisalta. Talouden nousukausi näkyy tilauksissa, kun sekä kunnat että yksityishenkilöt uskaltavat investoida. Myös kilpailulainsäädännön muutokset ovat pienyrittäjän puolella.

– Kunnan edustaja voi ostaa tuotteita tai palveluja pieneltä yrittäjältä. Aikaisemmin se ei ollut julkishallinnon sääntöjen mukaan helppoa tai aina edes mahdollista, Sundman sanoo.

Mikko Sundman
Mikko Sundmanin äänentoistolaitteet syntyvät mikroskoopin avulla.Paulus Markkula / Yle

Sundmanin äänentoistoalan yritys on yksi niistä 600–700 startup-yrityksestä, jotka perustettiin Ouluun Nokian romahduksen ja ICT-alan suurten irtisanomisten jälkeen. Tilastojen mukaan niistä kaksi kolmesta on vielä olemassa.

BusinessOulu -liikelaitoksen johtajan Juha Alamursulan mukaan Oulussa startup-yritykset ovat pärjänneet keskimääräistä paremmin. Tähän voidaan olla kaupungissa tyytyväisiä, mutta siinä piilee myös vaara.

Alamursulan mukaan Ouluun syntyy uusia startup-yrityksiä vuosittain 50–100. Määrä ei tyydytä, sillä samaan aikaan osa yrityksistä lopettaa toimintansa kannattamattomana.

– Startupeihin liittyvä isoin uhka on siinä, että niitä on liian vähän, Alamursula sanoo.

Alamursulan mukaan uusilla startup-yrityksillä mahdollistettaisiin sekä yhteiskunnan että elinkeinoelämän uudistuminen.

Tuudittaudutaanko Oulussa hyvän olon tunteeseen

Ville Heikkinen
Sijoittaja Ville Heikkinen on huolissaan, että startup-yrityksiä ei synny enää riittävästi.Timo Nykyri / Yle

Pääomasijoittaja Ville Heikkinen Butterfly Venturesista on Alamursulan kanssa samoilla linjoilla. Yrityksiä pitäisi syntyä enemmän.

– Suurin huoli, mitä tällä hetkellä kannan on se, että täällä tuudittaudutaan hyvän olon tunteeseen. Kun ollaan päästy pohjakosketuksesta ja menee paremmin, ei muisteta tehdä perustyötä.

Perustyöllä Heikkinen tarkoittaa uusien startupien ja innovaatioiden syntymisen mahdollistavaa pohjatyötä.

Heikkisen yritys on sijoittanut kymmeniin oululaisfirmoihin. Ensimmäistä yritysportfoliota sijoitusyhtiö alkoi rakentaa vuonna 2013. Siinä on yhteensä 39 oululaistaustaustaista startupia. Niistä osa on jo lopettanut toimintansa, mutta 75 prosentilla suunta on positiivinen tai yritys on jo myyty, Heikkinen kertoo.

Onko se itseisarvo, että meillä pitää syntyä saman verran startupeja kuin syntyi toimialan murroksen jälkeen?

Sami Halonen

Sijoitusyhtiö huomasi Oulun yrityskentän rajallisuuden alkaessaan kerätä toista sijoitusportfoliota. Uusia sijoituskriteerit täyttäviä oululaisyrityksiä ei löytynyt siihen enää tarpeeksi.

Heikkinen ei odota startupien joukosta löytyvän Nokian kaltaista yhtä jättimäistä toimijaa, vaan useita uusia isoja yrityksiä.

– Toivon, että sieltä tulisi 200 hyvää kansainvälistä kasvuyhtiötä. Silloin meillä ei olisi munat samassa korissa, eikä yksi epäonnistuminen kaada koko kansantaloutta.

Heikkisen mukaan rahaa aloittaville kasvuhaluisille ja kasvukykyisille. yrityksille olisi kuitenkin tällä hetkellä tarjolla, sillä varhaisen vaiheen sijoittajia on markkinoilla useita.

– Kansainvälisten menestystarinoiden myötä tarjolle tulee enemmän myös kansainvälisten sijoittajien rahaa.

Lisää tukea olemassa oleville yrityksille

Oululainen Kielo Growth on yksityinen yrityshautomo, jonka tiloissa työskentelee useita startup-yrityksiä. Kielosta löytyy myös Mikko Sundmanin työhuone ja verstas.

Kielon toimitusjohtaja Sami Halonen keskittyisi määrän sijaan jo olemassa olevien yritysten tukemiseen.

– Onko se itseisarvo, että meillä pitää syntyä saman verran startupeja kuin syntyi toimialan murroksen jälkeen? Enemmän on kysymys siitä, että miten voidaan hyödyntää kaikki osaaminen, että saadaan uusia menestyksekkäitä kansainvälisiä yrityksiä.

Sami Halonen
Sami Halonen on yksityisen yrityshautomon Kielo Growthin toimitusjohtaja.Paulus Markkula / Yle

Halosen mukaan alkavat yritykset tarvitsisivat tukea nimenomaan myyntiin ja markkinointiin. Vaikka alan osaamista alkaa vähitellen olla, se katoaa startupeista nopeasti isompiin yrityksiin, Halonen sanoo.

– Oulusta löytyy maailman luokan teknologista osaamista monen teknologian suhteen, mutta haasteita on kaupallistamisesta ja bisnesosaamisesta.

Kielo perustettiin vuonna 2016 ja sen tilat täyttyivät varsin nopeasti. Halosen mukaan tämä kertoo siitä, että aloittavat yritykset tarvitsevat sekä toimivat tilat että kannustavan ilmapiirin ympärilleen. Kielon tiloissa toimii kolmisenkymmentä yritystä, joista suurin osa on startupeja.

Kielon taustalta löytyy esimerkiksi sijoittaja Ari Takanen, joka oli yksi tietoturvayhtiö Codenomicon perustajia. Codenomicon myytiin muutaman vuosi sitten amerikkalaiselle yritykselle, ja sen jälkeen Takanen palasi takaisin startup-maailmaan tukemaan aloittavia yrityksiä.

Korjaus 15.6.2018 klo 16.57: Elinkeinoyhtiö BusnessOulu on muutettu muotoon BusinessOulu -liikelaitos.