Aquarius-laiva sai Italian ja Ranskan riitelemään, Saksan hallitus rakoilee – Euroopan 4 suurta hakevat nopeaa ratkaisua maahanmuuttoon

Espanja pelkää Schengen-sopimuksen puolesta ja Saksassa puhutaan jo hallituskriisistä.

Aquarius-laivan liikkui Sardinian edustalla torstaina. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Aquarius on seilannut kyydissään yli 600 Välimereltä pelastettua siirtolaista. Laivan liikkeisiin kärjistyvät nyt Euroopan maahanmuuttopolitiikan ongelmat. Torstaina laiva teki matkaa Sardinian tuntumassa. Laivan liikkeitä voit seurata tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Italia ja Ranska kävivät tiistaina ja keskiviikkona kiivasta sananvaihtoa liittyen Aquarius-alukseen ja maahanmuuttopolitiikkaan. Diplomaattinen nokittelu alkoi, kun Ranska syytti tiistaina Italian toimintaa kyyniseksi, kun se päätti olla ottamatta vastaan avustusjärjestöjen Aquarius-laivaa. Laivassa matkaa aikuisten lisäksi yli sata lasta ilman vanhempia sekä seitsemän raskaana olevaa naista.

Italia ehti keskiviikkona ilmoittaa, että Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Italian pääministeri Giuseppe Conten tapaaminen on peruttu. Johtajat puhuivat puhelimessa ja kertoivat torstaina, että tapaaminen aiotaan sittenkin pitää perjantaina.

Laivan tapaus on sähköistänyt myös muiden maiden maahanmuuttopoliittista keskustelua.

EU-maat kokoontuvat kahden viikon päästä päättämään turvapaikkapolitiikasta ja siihen liittyvistä sopimuksista. Turvapaikanhakijoiden määrän solidaarisemman jaon arvellaan nousevan kokouksen pääaiheeksi.

Kokosimme Euroopan neljän suuren maan lähtökohdat tilanteen ratkaisemiseksi:

1. Italia

Italian uusi populistihallitus on ottanut tiukemman linjan maahanmuuttoon.

Maan hallitus myös loukkaantui Ranskan moitteista ja syytti Ranskaa tekopyhästä asenteesta sekä vähäisestä pakolaisten vastaanottamisesta. Italia halusi Ranskan presidentiltä anteeksipyynnön ja kutsui Ranskan-suurlähettilään puhutteluun.

Torstaina varapääministeri Luigi di Maio sanoi italialaiselle uutistoimisto Agille, että "ne päivät, kun Italiaa pilkataan, ovat ohitse".

Di Maio on Viiden Tähden Liikkeen johtaja. Viiden Tähden Liike jakaa hallituspaikat oikeistopopulistisen ja maahanmuuttokriittisen La Lega -puolueen kanssa.

Myös Legan johtaja, nykyinen sisäministeri Matteo Salvini moitti Ranskaa ja sanoi, ettei italialaisten tarvitse opetella mitään vieraanvaraisuudesta, vapaaehtoisuudesta ja solidaarisuudesta. Juuri Salvini oli henkilö, joka päätti ettei siirtolaisten laivaa päästetä Italiassa satamaan.

EU-maista Italiaan on tullut Välimeren kautta eniten siirtolaisia tämän vuoden aikana, noin 15 000, kertoo YK:n pakolaisjärjestön tilastot (siirryt toiseen palveluun). Yhteensä Italiaan on arveltu tulleen 700 000 siirtolaista vuodesta 2013.

Italia on tehnyt Libyan kanssa sopimuksen siirtolaisten Eurooppaan pääsyn estämiseksi. Sopimuksesta on valitettu (siirryt toiseen palveluun) Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Väitteiden mukaan ihmisiä palautetaan Libyaan epäinhimillisiin ja väkivaltaisiin oloihin.

2. Ranska

Italiaa kritisoinut Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehti kutsua Italian toimintaa pahoinvointia aiheuttavaksi (siirryt toiseen palveluun). Myöhemmin Ranska sanoi ymmärtävänsä taakan, jota Italia kantaa.

Ranska on jatkuvasti palauttanut Italiasta vaeltaneita turvapaikanhakijoita takaisin.

Torstaina Macron puhui sovittelevammin ja sanoi, ettei Ranska tarkoittanut loukata Italiaa laivaan liittyvillä kommenteilla. Macronin mukaan Ranska haluaa auttaa Italiaa jatkossa enemmän.

Muutoin Macron on aiemmin painottanut euroalueen maiden taloudellisen ja poliittisen yhteistyön uudistamista.

Ranskan EU-ministerin Nathalie Loiseaun mukaan Ranska on ottanut viime vuonna 100 000 turvapaikanhakijaa, mikä on ennätysmäärä Ranskalle. Loiseaun mukaan Ranska otti myös Euroopan maista toiseksi eniten vastaan ihmisiä Kreikasta ja Italiasta.

Italialle kelpasi Ranskan presidentin puhelu, ja pääministeri Conte sanoi torstaina keskustelun olleen sydämellistä ja uskovansa riitelyn olevan ohi.

3. Espanja

Kun sekä Malta että Italia kieltäytyivät tällä viikolla vastaanottamasta Aquariusta, Espanjan tuore hallitus vilautti uutta asennetta EU:n maahanmuuttopolitiikkaan.

Pääministeri Pedro Sanchez toivotti Aquariuksen tervetulleeksi Espanjaan Valencian satamaan. Vielä on epäselvää, miten pysyvä Espanjan kanta on.

Financial Times -lehden mukaan Espanjan ulkoministeri Josep Borrell toppuutteli keskiviikkona Sanchezin kutsun merkitystä ja sanoi sen olevan "symbolinen".

Borrell kuitenkin sanoi lehdelle toivovansa, että laivan vastaanottaminen korostaisi Euroopan ongelman vakavuutta ja tarvetta yhteiseen ratkaisuun. Hän sanoi kuitenkin , että Espanjassa "on liikkumavaraa" hyväksyä enemmän maahanmuuttajia.

Espanja korostaa EU-maiden yhteistä linjaa asiaan. Borrell kertoi Espanjan olevan sitä mieltä, että Schengen-sopimus on vaarassa kaatua, jos turvapaikanhakijoita vastaanottavia maita ei aleta tukea rahallisesti.

Espanjaan on tullut tänä vuonna noin 12 000 siirtolaista Välimeren kautta.

4. Saksa

Saksassa liittokansleri Angela Merkel on myös vaatinut EU:lta uutta yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa.

Merkelin huolenaiheeksi on kuitenkin viime päivinä noussut oman hallituksen mahdollinen kahtiajakautuminen.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer haluaisi käännyttää rajoilta ne, jotka ovat jo rekisteröityneet jossain toisessa EU-maassa.

Seehofer on kertonut olevansa samaa mieltä Italian sisäministerin Salvinin kanssa.

Torstaina Reuters kertoi Merkelin kristillisdemokraattisen CDU:n ja baijerilaisen sisarpuolue CSU:n parlamenttiryhmien aikovan tavata torstaina keskustellakseen maahanmuuttopolitiikan linjaeroista. Sisäministeri Seehofer on CSU:n puheenjohtaja.

Saksalaismedian (siirryt toiseen palveluun) lähteen mukaan CSU pohti torstaina jopa lähtevänsä hallituksesta.

Lue myös: