Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja irtisanoutui tehtävästään – taustalla johtamisen ristiriidat ja luottamuspula

Ylikarjula irtisanoutui tehtävästään perjantaina. Virkasuhde ja siihen liittyvät luottamustoimet päättyvät välittömästi.

Kotimaa
Jukka Ylikarjula
Maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula.Petri Kuikka / Yle

Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula jättää tehtävänsä. Ylikarjula irtisanoutui maakuntajohtajan pestistä Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokouksen yhteydessä. Irtisanoutuminen tapahtui sen jälkeen, kun liiton maakuntahallitus ja maakuntajohtaja olivat tiedotteen mukaan "yhteisesti todenneet johtamisen ristiriitatilanteen ja luottamuksen puuttumisen".

Samassa kokouksessa maakuntahallitus siunasi lopullisesti Ylikarjulan päivitetyn johtajasopimuksen. Sen mukaan maakuntahallitus ja maakuntajohtaja voivat todeta yhdessä, että maakuntajohtaja on menettänyt luottamuksensa.

Jos maakuntajohtaja tällaisessa tilanteessa irtisanoutuu heti itse, hän saa puolen vuoden palkan suuruisen erorahan. Ylikarjulan aiemmassa sopimuksessa vastavaa erorahaa ei ollut.

Liiton tiedotteen mukaan osapuolet eivät kommentoi luottamuksen puuttumisen taustalla olevia asioita julkisuudessa.

Kaiponen jatkaa vastaavana maakuntajohtajana kesän loppuun

Maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula jäi sairauslomalle toukokuussa, kun työ- ja elinkeinoministeriö suoritti viimeisintä tarkastusta liittoon.

Ylikarjulan sijaisena toimii muutosjohtaja Jyrki Kaiponen, joka työskentee Keski-Pohjanmaan liiton maakuntauudistuksessa konsernihallinnon muutosjohtajana.

Kaiponen jatkaa vt. maakuntajohtajana elokuun loppuun asti. Maakuntahallitus päättää elokuun kokouksessaan maakuntajohtajan viran täyttämisestä.

Rahasotkuja ja ongelmia johtamisessa

Keski-Pohjanmaan liiton ympärillä on kuohunut voimakkaasti jo pitkään. Päivänvaloon ongelmat tulivat vasta vuodenvaihteessa, kun työ- elinkeinoministeriö otti maakuntaliiton erityistarkkailuun EU-hankkeiden kirjausvirheiden takia. Samalla se peruutti toistaiseksi liiton oikeuden myöntää EU-hankerahoja.

Ministeriö puuttui siihen, että hankkeiden henkilömuutoksia ei ole kirjattu EU:n sähköiseen järjestelmään. Ongelmat havaittiin ministeriössä jo viime vuoden toukokuussa, ja se huomautti liittoa niistä useaan kertaan. Liitto kävikin kesän jälkeen läpi yli 40 hanketta ja teki niihin korjauksia.

Keski-Pohjanmaanliiton hallinto sai huhtikuun lopulla kovaa kritiikkiä myös sen tarkastuslautakunnalta ja tilintarkastajalta. Johtamisen ongelmat ovat tarkastuslautakunnan mukaan heikentäneet maakuntaliiton työilmapiiriä ja johtaneet viivästyksiin muun muassa hanketoiminnassa.

Viimeisimmän tarkastuksen ministeriö teki liittoon vajaa kuukausi sitten. Puolueettomat tarkastajat kävivät läpi liiton prosesseja pidempään kuin aiemmin oli suunniteltu. Liiton henkilökunnalle ja osalle luottamusmiehiä tehtiin perusteellisia haastatteluja.

Varsinaista tarkastusraporttia odotetaan ministeriöltä kesä-heinäkuun aikana.