Verenmyrkytyksen seuraukset voivat olla rankat – Pirkko Tainio menetti sormia ja Kari Tikkanen molemmat jalat

Verenmyrkytys voi iskeä terveeseenkin ja edetä nopeasti. Esimerkiksi A-streptokokin aiheuttamien verenmyrkytysten määrä kasvoi viime vuonna kolmanneksella aikaisemmista vuosista.

verenmyrkytys
Pirkko Tainio
Pirkko Tainio sai pneumokokkibakteerin aiheuttaman verenmyrkytyksen.Titta Puurunen / Yle

Oli ihan tavallinen marraskuinen lauantaipäivä. 65-vuotias Pirkko Tainio touhusi ja valmisteli illallista omakotitalonsa keittiössä.

Jyväskyläläisellä perusterveellä ja erittäin puuhakkaalla Tainiolla oli aiemmin päivällä ollut lauluesiintyminen palvelutalon asukkaille. Vielä silloin hän oli tuntenut olonsa mainioksi.

Ruoanlaitto jäi kesken, kun Tainiolle tuli äkisti huono olo.

– Kuume nousi yhtäkkiä 39,2 asteeseen. Pian mieheni huomasi, että hengitykseni oli hyvin pinnallista, hän muistelee tilannetta reilut puoli vuotta myöhemmin.

Muutaman tunnin kuluttua Tainion aviomies oli sitä mieltä, että heidän on lähdettävä päivystykseen, vaikka vaimo hangoitteli ensin vastaan.

Päätös oli oikea: sairaalaan lähtö pelasti Tainion hengen.

Pirkko Tainio.
Titta Puurunen / Yle

Keski-Suomen keskussairaalassa selvisi, että Tainio oli saanut pneumokokkibakteerin (Streptococcus pneumoniae) aiheuttaman rajun verenmyrkytyksen. Oireet etenivät nopeasti, vaikka vain hetkeä aiemmin Tainio oli tuntenut itsensä vielä täysin terveeksi.

Muutamia tunteja päivystykseen saapumisen jälkeen Tainio taisteli hengestään tehohoidossa hengityskoneessa.

Verenmyrkytystapaukset lisääntyneet

Verenmyrkytys eli sepsis on infektion aiheuttama vaikea tulehdustila elimistössä. Bakteeri voi päästä verenkiertoon haavasta, keuhkokuumeesta tai vaikkapa virtsatieinfektiosta.

Verenmyrkytyksiä aiheuttavat monet eri bakteerit. Yleisimpiä niistä (siirryt toiseen palveluun) (Tampereen yliopistollinen sairaala) ovat stafylokokki, pneumokokki, kolibakteeri ja beetahemolyyttiset streptokokit.

Jotkut bakteerit ovat ärhäkämpiä ja etenevät nopeammin kuin toiset. Siitä syystä osassa infektioita verenmyrkytys voi edetä nopeasti.

Esimerkiksi Tainion saamaan pneumokokkibakteerin voivat sairastua (siirryt toiseen palveluun) (Pneumokokki.fi) minkä ikäiset tahansa, mutta pikkulapsilla ja yli 50-vuotiailla on muita korkeampia riski sairastua. Pikkulapsilla immuunijärjestelmä ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt ja yli 50-vuotiailla immuunipuolustus on heikentynyt ikääntymisen seurauksena.

Keski-Suomen keskussairaalan infektio-osasto
Simo Pitkänen / Yle

A-streptokokin (Streptococcus pyogenes) aiheuttamat verenmyrkytykset ovat kasvussa (siirryt toiseen palveluun) (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL). Vuonna 2017 A-streptokokin aiheuttamia verenmyrkytyksiä oli yhteensä 299, kun edellisvuonna niitä oli 229.

Vakaville A-streptokokki-infektioille epidemia-aallot ovat myös tyypillisiä.

– Tapaukset ovat nyt jälleen selvästi lisääntyneet. Edellinen tällainen epidemia-aalto oli 2007–2008, kertoo tartuntatautilääkäri Leif Lakoma Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta.

Sain ääreisverenkiertoon vakavat vauriot ja siitä aiheutui paljon nekroottisia (kuolleen kudoksen) alueita.

Pirkko Tainio

Pneumokokki ja A-streptokokki ovat varsin yleisiä kaikkialla maailmassa. Moni kantaa esimerkiksi streptokokkia oireettomana omassa nielussaan.

THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kokonaisuudessaan veren bakteeriviljelylöydökset ovat jatkuvasti kasvussa. Syytä siihen ei tarkkaan tiedetä, mutta yksi selittävä tekijä on väestön ikääntyminen. Lisäksi taudinaiheuttajilla on omia riskitekijöitään.

Taistelu kuolemaa vastaan

Verenmyrkytyksen vakavuus riippuu sekä bakteerista että sairastuneen vastustuskyvystä. Pirkko Tainiolla oli huonoa tuuria, sillä häneen iski pahin mahdollinen: pneumokokkibakteeri.

Tainion kamppailu kuolemaa vastaan kesti yli kaksi viikkoa.

Läheiset ehtivät jo jättää hänelle jäähyväiset, sillä lääkärit eivät antaneet paljoa toivoa. Noin viidennes tehohoitoon joutuneista äkillisen elinhäiriön saaneista verenmyrkytyspotilaista menehtyy.

Olin luullut, että verenmyrkytyksen voi saada vain haavasta tai tulehtuneesta hampaasta.

Kari Tikkanen

Akuutteja elinhäiriöitä ovat esimerkiksi hengitysvaikeudet tai munuaisvaurio.

– Sain ääreisverenkiertoon vakavat vauriot ja siitä aiheutui paljon nekroottisia (kuolleen kudoksen) alueita. Sormet, varpaat ja melkein koko elimistö kärsi, ainoastaan kasvot ja selkä säilyivät ehjinä.

Tainio ei muista itse mitään tehohoidosta. Hän oli lähes koko ajan tajuton ja hänen munuaisensa lakkasivat toimimasta.

– Kävin rajan toisella puolella.

Verenmyrkytys voi tulla kenelle tahansa

Vaikka pikkulapset ja ikäihmiset ovat riskiryhmässä, verenmyrkytyksen voi saada myös työikäinen. 55-vuotias Kiuruvedellä asuva Kari Tikkanen sai äkkipysäyksen elämälleen kesällä 2017.

Tanssia harrastava Tikkanen palasi kotiin kauniina kesäiltana tanssilavareissulta, kun häntä alkoi voimakkaasti viluttaa. Hän päätti mennä kuitenkin nukkumaan normaalisti.

– Aamulla kun heräsin, niin kuumetta oli 40 astetta. Otin Buranaa, mutta se ei auttanut.

Tikkasen olo huononi koko ajan ja seuraavana yönä hän soitti ambulanssin. Hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa mies otettiin heti tehohoitoon.

Vaikka minulla on ollut leukemiakin, niin kyllä se oli pientä tämän rinnalla.

Kari Tikkanen

Myös Kari Tikkasella oli Pirkko Tainion tapaan erittäin vakava pneumokokin aiheuttama verenmyrkytys. Tikkanen ei ollut ennen omaa sairastumistaan kuullutkaan, että verenmyrkytyksen voisi saada niin äkillisesti.

– Olin luullut, että verenmyrkytyksen voi saada vain haavasta tai tulehtuneesta hampaasta.

Tikkasen tapauksessa bakteerin pääsy verenkiertoon saattoi olla seuraus hänen aikaisemmasta sairaudestaan.

Hän on sairastanut vuonna 2002 akuutin lymfaattisen leukemian ja häneltä on myöhemmin poistettu perna. Pernan poisto (siirryt toiseen palveluun) (Duodecimin terveyskirjasto) johtaa vuosia kestävään immuunipuutteeseen ja altistaa etenkin pneumokokin aiheuttamille verenmyrkytyksille.

Tikkasen heikentynyttä vastustuskykyä hoidetaan pneumokokkirokotuksilla. Niiden avulla elimistössä yritetään herätellä immuniteettia vähän samalla tavalla kuin vastustuskyky tautia vastaan syntyy, kun sen sairastaa.

Nopea hoito tärkeää

Verenmyrkytysoireiden alkaessa on tärkeää hakeutua hoitoon ripeästi. Hälytysmerkki korkean kuumeen lisäksi on voinnin voimakas heikkeneminen. Pienen kuumeen takia ei kannata lähteä päivystykseen, muistuttaa infektioylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

– Jos tulee yleistilan laskua, mikä tarkoittaa huimausta, heikotusta tai tajunnan tason alenemista, niin silloin pitää kyllä jo lähteä lääkäriin.

Verenmyrkytystä hoidetaan sairaalassa suonensisäisellä antibiootilla.

Jaana Leppäaho-Lakka infektioylilääkäri
Infektioylilääkäri Jaana Leppäaho-LakkaSimo Pitkänen / Yle

Verenmyrkytykselle altistavia tekijöitä ovat erilaiset sairaudet ja lääkitykset. Myös ylipaino, tupakointi ja liiallinen alkoholinkäyttö heikentävät vastustuskykyä.

Influenssan jälkitautina esiintyvän keuhkokuumeen kautta voi tulla myös verenmyrkytys. Mutta stressin vaikutusta ei tiedetä, kertoo Jaana Leppäaho-Lakka.

– Jos ihminen on kovin stressaantunut vaikka elämäntilanteen vuoksi, niin hän saa helpommin infektioita. Mutta stressin merkitystä sepsiksen aiheuttajana ei ole tutkittu, sanoo Leppäaho-Lakka.

Vakavia seurauksia

Suurin osa verenmyrkytyksistä on lieviä ja ne hoituvat myös helpommin. Pirkko Tainioon iskenyt pneumokokkibakteeri oli harvinaisen voimakas. Hänen selviytymisessään auttoi hyvä peruskunto ja vahva luonne.

– On todella ihmeellistä, että olen hengissä. Kyllä sitä lääkärit ja hoitohenkilökuntakin sairaalassa ihmettelivät ja sanoivat, että oma taisteluni oli pelastus: olin vahva ja halusin pysyä hengissä.

Olen erittäin kiitollinen mieheni tuesta ja avusta. Hän laittaa minulle joka aamu aamupalankin.

Pirkko Tainio

Tainio pääsi sairaalasta kolmen kuukauden hoidon jälkeen. Hän sai vakavia vaurioita ääreisverenkiertoon ja sormet amputoitiin oikeaa peukaloa lukuun ottamatta.

– Olen iloinen, että minulla säilyivät jalat ja kävelykyky. Voin liikkua ilman pyörätuolia. Mutta ennen kaikkea olen iloinen, että saan elää vielä.

Pirkko Tainio ja hänen aviomiehensä.
Pirkko Tainion aviomies on hänen omaishoitajansa.Titta Puurunen / Yle

Vuosi ennen sairastumistaan eläkkeelle jäänyt Tainio saa iloa ja voimaa elämäänsä neljästä alle kouluikäisestä lapsenlapsestaan. Aviomies ollut myös erittäin tärkeä tuki, ja hän toimiikin vaimonsa omaishoitajana. Tainiot viettivät juuri 40-vuotishääpäiväänsä.

– Olen erittäin kiitollinen mieheni tuesta ja avusta. Hän laittaa minulle joka aamu aamupalankin, Tainio sanoo ja katsoo lämpimästi vieressään istuvaa miestään.

Puolison lisäksi arjesta selviytymistä helpottavat käteen hansikkaan tavoin puettavat apuvälineet. Niiden avulla hän voi pidellä niin haarukkaa kuin haravaakin.

Tainio haaveilee pääsevänsä miehensä kanssa vielä jonain talvena Lappiin hiihtämään, niin kuin heillä on ollut tapana tehdä.

Kovin kokemus elämässä

Liikunnalliselle Kari Tikkaselle verenmyrkytyksen seuraukset olivat vielä rankemmat kuin Pirkko Tainiolla.

Toipuminen sairaalassa kesti yli kolme kuukautta ja häneltä jouduttiin amputoimaan molemmat jalat sääristä. Hän menetti myös kaikki sormenpäänsä.

Hän ei pystynyt ensin uskomaan tapahtunutta todeksi.

– Mutta kun aamulla heräsin, niin tajusin, että kyllä se vaan totta on. Sitä kuvitteli, että kyllä sitä vielä jonain päivänä juoksisi, mutta totuus paljastui, että ei siitä niin vaan enää lähdetäkään liikenteeseen.

Kari Tikkanen
Kari TikkanenHanna Virta

Hän ei silti halua katkeroitua kohtalostaan. Hänellä on valoisa luonne ja kova tahto, jotka auttavat ponnistelussa eteenpäin.

Hän on opetellut kävelemään proteeseilla – ja tansseissakin hän on jo käynyt.

Tikkanen on palannut pikkuhiljaa myös takaisin työelämään. Aikaisemmat hyvin fyysiset putkiasennushommat hän joutui vaihtamaan teknisen asiantuntijan projektiassistentin tehtäviin.

– Tämä on ollut elämäni kovin kokemus. Vaikka minulla on ollut leukemiakin, niin kyllä se oli pientä tämän rinnalla. Tässä iski ikään kuin kaikki vaivat kerralla ja tuntui, että mikään ei toimi, hän kuvailee.

Kuntoutumista on tukenut ystävien tsemppi ja oma halu liikkua.

– Kyllä se asennekin auttaa, että ei jäädä tuleen makaamaan.