Lappajärvi tekee tänään kaupat sote-kiinteistöistään

Lappajärvi lyö tänään lukkoon kauppakirjat Attendon ja Avain Palvelukodit Oy:n kanssa kolmesta eri kiinteistöstä. Kunta jää niihin vuokralle.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Jarkko Heikkinen/YLE

Lappajärvi myy terveyskeskuskiinteistönsä Attendolle. Lisäksi se myy kaksi palveluasumisyksikköä Avain Palvelukodit Oy:lle. Kauppoihin päädyttiin yli vuoden hieronnan jälkeen.

Avain Palvelukodit Oy:lle siirtyy 48-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö Lintukoti ja 15-paikkainen kehitysvammaisten yksikkö Joelinkoti, joka myydään tontteineen. Terveyskeskuksen ja Lintukodin tontit vuokrataan ostajille. Kaikki kiinteistöissä oleva kunnan irtain siirtyy myös ostajille.

Kunta kuitenkin vuokraa tilat, joten ne jatkavat nykyisessä käytössä.

Lisäksi Attendon kanssa on sovittu, että se voi ottaa vastatakseen valinnanvapauteen perustuvista sote-palveluista, jos maakunta ei niitä tarjoa. Tämä edellyttää valinnanvapauslain voimaantuloa.

Kauppahintojen yhteissumma on yli 7 miljoonaa euroa. Tästä noin 4,5 miljoonaa euroa siirtyy ostajalle korkotukilainana.

Kunnan ei tarvitse omistaa

Lappajärven kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi pitää myytäviä kiinteistöjä hyvinä ja uskoo, että sekä ostaja että myyjä hyötyvät kaupoista.

– Jos maakunnallinen sote tulee, meiltä poistuu kiinteistöriski terveyskeskuksen osalta. Se on toki hyvin kunnossapidetty, mutta jos se jää käyttämättömäksi, niin se on riski. Turha sitoa kunnan varoja sellaisiin yksiköihin, jotka joka tapauksessa ovat ja säilyvät paikkakunnalla. Silloin pääomat vapautuvat toisiin tarkoituksiin, vastaa Lehtiniemi.

Kauppasopimukset allekirjoitetaan tänään perjantaina. Lappajärven kunnanvaltuusto hyväksyi sopimuksen jo viime syksynä.