Mikrotehtaan kehittäneen kuopiolaisfirman tilauskirja täyttyi ulkomaisista asiakkaista – syynä yhteistyö alan markkinajohtajan kanssa

Kuopiolaisen EID Techin tilauskanta on nyt suurempi kuin kolmen edellisen vuoden liikevaihto.

elektroniikkateollisuus
Kuopiolaisen automaatio-osaajan kehittämä mikrotehdas
EID Tech on kehittänyt mikrotehdaskonseptin.EID Tech

Kuopiolainen automaatio-osaaja on aloittanut yhteistyön ruotsalaisen, elektroniikkatuotteisiin erikoistuneen Scanditronin kanssa. Ruotsalaisyrityksen laaja verkosto on kasvattanut merkittävästi kuopiolaisen EID Techin tilauskantaa ulkomailta.

EID Techin liikevaihto on kolmena edellisenä vuonna ollut noin 750 000 euroa. Nyt yrityksen seuraavien kymmenen kuukauden tilauskannan arvo on kolme miljoonaa euroa. Tilauskantaa voi pitää yhtenä ennusmerkkinä siitä, mihin suuntaan yrityksen liikevaihto kehittyy tulevaisuudessa.

Yhtiöt ovat solmineet ensimmäisen yhteisen asiakkuuden televiestintäalalta. EID Tech toimittaa asiakkaalle moduulirakenteiseen robottijärjestelmään perustuvan kappaleenkäsittely- ja pakkauslinjaston. Scanditron vastaa projektihallinnasta ja järjestelmän elinkaaripalvelusta. Miljoonaprojekti valmistuu loppuvuodesta.

Mikrotehdas haastaa halpatuotannon

EID Techin myyntijohtajan Paavo Käkelän mukaan yrityksen liiketoiminnan keihäänkärkenä on sen kehittämä mikrotehdaskonsepti. EID Tech vastaa asiakkaidensa lopputuotteen materiaalien hankinnasta, mikrotehtaan ylläpidosta ja elinkaaripalveluista.

Mikrotehtaan tekninen pilotti valmistui vuonna 2016. Täysin automaattinen tuotantolaitteisto mahtuu alle sadan neliön tilaan. Investointi on tyypillisesti miljoonan euron luokkaa. Mikrotehtaalla voidaan tuottaa esimerkiksi led-valoputkia vuodessa noin miljoona kappaletta. Esimerkiksi Savon Sanomat on kirjoittanut aiheesta (siirryt toiseen palveluun).

Yrityksen mukaan uusi konsepti mahdollistaa kannattavan massatuotannon paikallisissa tehtaissa niin, ettei tuotantoa tarvitse siirtää halpatuotantomaihin.

– Mikrotehdas on vaihtoehto kiinalaiselle halpatuotannolle. Se toimii avaimet käteen -periaatteella. Käyttö ei vaadi teknistä osaamista ja me pidämme huolen materiaalien hankinnasta ja tehtaan ylläpidosta.

Kovat kasvutavoitteet

EID Tech työllistää Kuopiossa kahdeksan henkilöä. Käkelän mukaan yritys aikoo palkata uusia työntekijöitä.

Yritys perustettiin vuonna 2009. Yrityksen tavoitteena on 5–6 vuoden ajanjaksolla kasvattaa liikevaihtoaan useaan kymmeneen miljoonaan euroon. Käkelä uskoo, että jopa 100 miljoonan euron liikevaihto on mahdollinen.

Scanditron on markkinoiden johtava elektroniikka-alan tuotantolaitteiden, materiaalien ja tuotteiden myyntiyritys Pohjoismaissa, Baltian maissa ja Puolassa.