Hyppää sisältöön

"Kaappirajaa" ei ole, mutta sateenkaariyhteisö on eri asemassa eri puolilla maata – katso video pride-keskustelusta Kokkolassa

Kokkola Priden alla vellonutta keskustelua summattiin viiden keskustelijan kanssa Ylen paneelissa perjantaina.

Sateenkaarilasit nurmikolla.
Ensimmäinen Kokkola Pride järjestetään viikonloppuna. Se on herättänyt jo ennakkoon kiivastakin keskustelua: osa pitää pridea ääriasiana ja seksuaalivähemmistöjen asian tuputtamisena, toiset korostavat sen ajavan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema vaihtelee eri puolilla maata. Kyse ei ole pelkästään asuinkunnan koosta tai sijainnista, mutta niilläkin on merkitystä, sanoo Setan Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.

Toisaalta paikkakunnan pienuus voi helpottaa asioiden eteenpäin menoa: silloin yksittäinenkin asioista perillä oleva työntekijä tai muutama aktiivi voi saada aikaan enemmän kuin suuressa kunnassa.

– Hyviä ja huonoja käytäntöjä voi olla joka paikassa ja kaiken kokoisissa kunnissa, tiivistää Huuska.

Maaseudulla merkitystä voi olla sillä, ketä naapuriksi sattuu. Pienellä paikkakunnalla silmätikuksi joutumisen pelko estää osaa olemasta oma itsensä.

Maaseutu voi silti olla turvallinen ja hyvä paikka elää vähemmistön edustajana, siinä missä pääkaupunkiseudulla kaapista tuleminen voi olla mahdotonta.

Voimakas, ahdasmielinen uskonnollisuus painaa osalla alueista.

– Uskonto voi toki olla myös voimavara myös sateenkaari-ihmisille, muistuttaa Huuska.

Seksuaali- ja sukupuolipakolaisuutta esiintyy yhä eli ihmiset muuttavat kotiseudultaan muualle, missä kokevat helpommaksi elää. Ilmiö ei Huuskan mukaan silti ole niin vahva kuin ennen.

Some-keskustelua jouduttu suitsimaan ja liput viety

Kokkolassa lauantaina järjestettävä ensimmäinen pride-tapahtuma on herättänyt monen viikon ajan paljon keskustelua, muun muassa maakuntalehti Keskipohjanmaan ja paikallislehti Kokkolan mielipidepalstoilla. Osa kirjoittajista on ollut väkevästi tapahtumaa vastaan.

Paikallinen kaupunkiryhmä Puskaradio Kokkola Facebookissa päätti torstai-iltana estää uudet pride-aiheiset keskustelunavaukset ryhmästä irtisanomisen uhalla.

Perjantain vastaisena yönä sekä Kokkolan kaupunginteatterin että -kirjaston edestä varastettiin sateenkaariliput.

Pridejen leviäminen on aiemminkin kohdannut vastustusta. Tänä vuonna tapahtumia järjestetään ennätysmäärä.

Sateenkaarilippu liehui Kokkolan kaupunginteatterin edessä vielä torstaina. Kuva: Heidi Harju / Yle
.
.