Professorin valinta: Jos itsehoitolääkkeitä ruokakauppoihin, särkylääkkeistä siellä voisi olla ibuprofeeni

Farmakologian ja lääkekehityksen professori Heikki Ruskoaho korostaa, että myös ilman reseptiä saatavia lääkkeitä ostaessaan asiakkaalla on oltava aina mahdollisuus saada farmaseuttista neuvontaa.

lääkkeet
Erilaisia lääkkeitä pöydällä.
Helena Myllykoski / Yle

Päivittäistavarakaupan työryhmä julkisti selvityksen, jossa se katsoo, että itsehoitolääkkeitä voitaisiin rajoitetusti toimittaa muuallakin kuin apteekeissa.

Edellytyksenä kuitenkin on vähintään verkkoapteekkien tai apteekkien lääkeautomaattien tasoinen lääkeneuvonta.

Selvityksessään työryhmä ei luetellut tai listannut, mitä lääkeaineita tai valmisteita sen mielestä voitaisiin myydä apteekkien ulkopuolella. Nykyisin lääkkeistä on ruokakaupoissa saatavilla vain nikotiinikorvaustuotteita.

Helsingin yliopiston farmakologian ja lääkekehityksen professori Heikki Ruskoaho – joka oli myös työryhmän jäsen – suostui silti Ylen pyynnöstä asiantuntijana kertomaan, mitä vapautettavat lääkkeet voisivat olla, jos hän niistä henkilökohtaisesti päättäisi.

Ensinnäkin paikallisesti käytettävistä valmisteista tarjolla voisi olla lievittävää voidetta.

Ulkoisesti itsepintaiseen kolotukseen

– Voisin ajatella, että jos on trauma, tulee urheiluvamma, siihen voisi laittaa kipuvoidetta. Ne osittain lievittävät kipua, Ruskoaho sanoo.

Toki kipuvoiteetkaan eivät ole riskittömiä. Ärtyneelle tai ohentuneelle iholle levitettyinä nekin voivat aiheuttaa vammoja.

Suun kautta nautittaville, ruokakauppaan sopiville valmisteille professori listaa neljä käyttöaihetta:

– On hyvin tarkasti harkittava, onko kipu-, kuume-, allergia- tai närästyslääkkeitä, jotka soveltuisivat sinne, Ruskoaho pohtii.

Kipu- ja kuumelääkkeistä parasetamolin ruokakauppamyynnistä luovuttiin Ruotsissa, kun kyseisen lääkeaineen aiheuttamat maksavaurion alkoivat yleistyä.

Tabletteja vain pienissä pakkauksissa

Turvallisempaa olisikin myydä myös tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia sisältävää toista ainetta.

– Kyllähän turvallisin meidän kipulääkkeistä on ibuprofeeni, jos ajatellaan haittojen näkökulmasta, hän sanoo.

Ruokakaupasta saatavan lääkkeen vahvuuden pitäisi kuitenkin olla mieluiten alhainen ja pakkauskoon pieni. Sopiva koko voisi olla esimerkiksi kymmenen tabletin rasia.

Ruskoaho mainitsee myös monen kesäaikana muun muassa siitepölyjen takia tarvitseman lääkeaineryhmän: allergialääkkeet.

Lisäksi mukana voisi olla lääke, jonka käyttöaihe voi joskus liittyä elintarvikemyymälän kulinaarisimpien tuotteiden ylettömään nauttimiseen: närästyslääkkeet.

Tosin tähän vaivaan monissa ruokakaupoissa on jo nykyisin tarjolla esimerkiksi ravintolisiksi katsottavia tuotteita. Lisäksi kannattaa muistaa, että vähänkään epäselvät oireet ovat syy käydä lääkärissä.