Presidentti Macronin uusi arvoastiasto kuohuttaa Ranskassa – hintalappu jopa satoja tuhansia

Presidenttiparin uuden käsinmaalatun astiaston hankintahinnaksi on ilmoitettu 50 000 euroa, mutta ranskalaismedian mukaan lopullinen hinta voi nousta paljon korkeammaksi.

Élysée-palatsi
Emmanuel ja Brigitte Macron
Brigitte ja Emmanuel MacronAlexander Ryumin / AOP

Ranskan presidenttiparin Emmanuel ja Brigitte Macronin Élysée-palatsiin hankkima uusi astiasto on suututtanut erityisesti ne ranskalaiset, jotka vastustavat Macronin ajamia julkisen sektorin leikkauksia.

Brigitte Macronin valitsema uusi yli tuhannen osan astiasto maksaa virallisen tiedotteen mukaan 50 000 euroa. Orange.fr-uutisisivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) se käsittää 900 ruokalautasta ja 300 leipälautasta.

Satiirilehti Le Canard enchaînén keskiviikkona julkistaman laskelman mukaan (siirryt toiseen palveluun) astiaston hinta nousisi kuitenkin jopa puoleen miljoonaan euroon. Väitettä on siteerattu viikolla laveasti ranskalaisessa mediassa.

Sen mukaan käsinmaalatut kuviot nostavat lautasten hinnan jopa kymmenkertaiseksi.

Astiat toimittaneen posliinitehtaan mukaan tarkkaa hintaa ei ole vielä laskettu.

Osa palatsin astioista peräisin 1950-luvulla

Élysée-palatsista kerrottiin myöhemmin, että lautasostosten takana on organisaatio (siirryt toiseen palveluun), joka on huolehtinut presidentin asuntona toimivasta Élysée -palatsista jo yli 150 vuoden ajan.

Vaatimus uusia astiat ei siis olisi tullut presidenttiparilta. Tämäkään ilmoitus ei ole hillinnyt sosiaalisessa mediassa leviävää "astiagatea".

Suuri osa Élysée-palatsin astiastosta on peräisin vuosikymmenten takaa. Osa astioista on 1950-luvulta. Vanhaksi käyneestä astiastosta puuttuu lautaisia, eikä se ole enää käyttökuntoinen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).