Saksan hallitus horjuu – Merkelin kristillisdemokraatit saattavat hajota

Baijerilaiset haluavat tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaa, mutta Merkelin puolue yrittää koko EU:n laajuista ratkaisua.

Saksan politiikka
ihmiset kuvaavat ulos tulevaa Angela Merkeliä
Angela Merkel poistumassa Saksan valtiopäiviltä 14. kesäkuuta.Alexander Becher / EPA

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin kolme kuukautta vallassa ollut hallitus on joutunut sisäiseen kuohuntaan maahanmuuttopolitiikan takia.

Merkelin kristillisdemokraattisen CDU-puolueen baijerilainen sisarpuolue, kristillissosiaalinen CSU vaatii tiukennuksia maahanmuuttolakeihin. CSU:n äänitorvena toimii puolueen johtaja Horst Seehofer, joka on myös Merkelin hallituksen sisäministeri.

Seehofer on laatinut Saksaa varten oman "Maahanmuuton masterplanin". Siinä Saksan rajoilta käännytettäisiin maahanmuuttajia, joilla ei ole henkilöpapereita tai jotka ovat jo hakeneet maahanmuuttolupaa toisesta EU-maasta.

CSU pelkää lokakuussa pidettäviä Baijerin osavaltiovaaleja, joissa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ajava Vaihtoehto Saksalle -puolue on saamassa voiton.

Merkelin kompromissiesitys ei tyydytä

Merkel teki tänään torstaina kompromissiesityksen. Sen mukaan rajoilta voitaisiin käännyttää maahanmuuttajia, jotka ovat yrittämässä Saksaan uudelleen kielteisen maahanmuuttopäätöksen jälkeen.

Merkel myös haluaa, että maahanmuuttolinjauksista tehtäisiin EU:n tasolla päätös kesäkuun lopulla pidettävässä huippukokouksessa.

Merkelin ehdotus ei Seehoferia tyydytä. Sanomalehti Augsburger Allgemeinen mukaan hän on uhannut, että CSU voi erota Merkelin koalitiosta. CSU:n piiristä on tosin ehditty jo kumota lehden tieto.

Saksan konservatiivipuolueet ovat tämän päivän aikana pitäneet erillisiä kokouksia. Merkel on saanut CDU:n tuen, kertoo esimerkiksi Spiegel-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ratkaisua CSU:n suhteen (siirryt toiseen palveluun) ei kuitenkaan ole toistaiseksi saatu aikaan.

Lähteet: Reuters