Aktiivimallin kakkososa etenemässä: Työttömän haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa, rangaistuksia porrastettu

Ylen tietojen mukaan työttömän pitäisi tehdä työllistymissuunnitelma ja raportoida sen etenemisestä verkossa kuukausittain.

työttömyysturva
Työtön menee toimistoon
Anni Reenpää / Lehtikuva

Työttömyysturvan aktiivimallin seuraaja, omaehtoisen työnhaun malli on etenemässä. Hallitus aikoo lähettää "aktiivimalli kakkosen" lausuntokierrokselle heti juhannuksen jälkeen.

Ylen tietojen mukaan työttömän pitäisi hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa ja tehdä verkossa työllistymissuunnitelma, jonka etenemisestä pitäisi raportoida kuukausittain.

Aiempien kaavailujen mukaan työnhaun laiminlyönnistä ilman pätevää syytä olisi seurannut työttömyysetuuden menettäminen kahdeksi kuukaudeksi, mutta sanktioiden osalta mallia on lievennetty palkansaajajärjestöjen toivomaan suuntaan.

Ylen tietojen mukaan mallin viimeisimmässä versiossa ensimmäisestä laiminlyönnistä tulisi varoitus tai huomautus. Sen jälkeen työtöntä voisi uhata joko prosenttiperustainen etuuksien vähennys tai 30 päivän karenssi. Kolmannesta laiminlyönistä karenssi pitenisi 60 päivään eli kahteen kuukauteen.

Tiettävästi hakemusten lähettämisen lisäksi työtön voisi osoittaa aktiivisuuttaan myös muulla työllistymissuunnitelmassa sovittavalla tavalla, kuten osallistumalla rekrytointitapahtumiin.

Ministeriö: Esitys eduskuntaan syksyllä

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan keskeistä on, että työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi omatoimista työnhakua. Samalla muut työttömyysetuuden saamiseen liittyvät velvollisuudet vähenisivät.

Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoo kertovansa muutoksen sisällöstä enemmän sen jälkeen kun keskustelut työelämän keskusjärjestöjen kanssa on käyty tällä ja ensi viikolla.

Hallituksen tavoitteena on antaa esitys eduskunnalle syysistuntokaudella.

Se ei ole tiedossa, miten omaehtoisen työnhaun malli toimisi yhdessä vuodenvaihteessa voimaan tulleen työttömyysturvan aktiivimallin kanssa.

Aktiivimalli tarkoittaa, että työttömyysetuuksia leikataan väliaikaisesti 4,65 prosenttia niiltä työttömiltä, jotka eivät ole kolmen kuukauden seurantajaksolla onnistuneet osoittamaan aktiivisuuttaan.

Aktiivimallissa ehto täyttyy, jos työtön on 65 maksupäiväjakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, ansaitsee yrittäjätuloa 241 euroa tai on viisi päivää TE-palveluiden järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).