Jyväskylässä varauduttiin suuronnettomuuteen – lentokoneessa epäiltiin teknistä vikaa kesken lennon, kyydissä 21 ihmistä

Jyväskylän Tikkakoskelle hälytettiin torstaina 18 pelastuslaitoksen yksikköä lentokentän omien pelastusyksiköiden lisäksi. Kone laskeutui lopulta turvallisesti.

lentokoneet
Yhdysvaltojen C-130 Hercules -kuljetuskone laskeutuu.
Hercules-kuljetuskone. Arkistokuva.EPA

Jyväskylän Tikkakosken lentokentällä varauduttiin torstaina alkuillasta suuronnettomuusvaaraan, kun Ranskan rekisterissä olevan Hercules-kuljetuskoneen epäiltiin saaneen teknisen vian.

Koneessa oli yhteensä 21 ihmistä, tiedottaa Keski-Suomen pelastuslaitos. Päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoo STT:lle, että paikalle hälytettiin 18 yksikköä lentokentän omien pelastusyksiköiden lisäksi.

– Lentokoneet ovat siitä pahoja, sillä niissä on [polttoaineena] kerosiinia, joten pitää päästä nopeasti onnettomuuspaikalle, Nurminen sanoo.

Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, sillä kone laskeutui turvallisesti. Alustavasti epäiltiin, että koneen laskutelineissä olisi ollut vikaa.

– Käytännössä kone lentää lennonjohdon ohitse, jolloin katsotaan, ovatko laskutelineet ulkona. Jos ne ovat, kuten tässä tapauksessa olivat, kone tuli laskuun.

Nurminen kertoi torstai-iltana, että tilanne on ohi ja onnettomuuteen varautumisjärjestelmää on alettu purkaa.

– Käymme vielä palautteen läpi: mikä meni hyvin ja mikä huonosti, vaikka nyt ei onnettomuus tullutkaan päälle. Varauduimmeko oikeisiin asioihin ja sijoitimmeko joukot oikein, Nurminen sanoo.

Herculekset ovat joukkojenkuljetus- ja rahtikoneita, joista on lukuisia eri versioita. Koneita on sekä siviili- että sotilaskäytössä. Suomen Puolustusvoimilla ei Herculeksia ole.