Clintonin sähköpostijutun tutkinta valmistui: FBI:n johtaja rikkoi sääntöjä, mutta ei poliittisin perustein

Presidentti Trumpin erottama FBI:n johtaja James Comey on saanut haukkuja sekä republikaanien että demokraattien suunnasta.

James Comey. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain oikeusministeriö on saanut valmiiksi liittovaltion poliisin FBI:n entiseen johtajaa James Comeyyn kohdistuneen tutkinnan.

Ministeriö toteaa, että Comey on poikennut FBI:n toimintatavoista, mutta hänellä ei ole ollut toimilleen poliittisia tarkoitusperiä.

Samalla Comey saa ministeriöltä ankarat moitteet.

– [...] toteamme, että poikkeamalla niin selvästi ja dramaattisesti ministeriön normeista, [hänen] päätöksensä ovat vaikuttaneet negatiivisesti käsitykseen FBI:stä ja ministeriöstä puolueettomina oikeuseliminä, kirjoittaa raportin laatinut ylitarkastaja Michael Horowitz.

500-sivuisessa raportissa huomautetaan lisäksi, ettei Comey informoinut riittävästi esimiestään, oikeusministeri Loretta Lynchiä ja muita oikeusministeriön johtajia.

Hillary Clintonin sähköpostit väittelyn aihe

Comey tutki vuonna 2016, oliko entinen ulkoministeri, tuolloin demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton vaarantanut kansallista turvallisuutta, kun hän käytti omaa, heikosti suojattua sähköpostia ulkoministeriön oman sijasta.

Heinäkuussa 2016 Comey piti tiedotustilaisuuden, jossa hän sanoi Clintonin olleen huolimaton, mutta hänen toimintansa ei silti rikkonut lakia. Republikaanipuolue katsoi tuolloin Comeyn auttaneen Clintonin vaalikampanjaa.

Lokakuussa 2016, vain alle kaksi viikkoa ennen presidentinvaaleja, Comey yllättäen ilmoitti, että Clintonin sähköposteihin liittyvä tutkinta käynnistetään uudelleen. Perusteena olivat Clintonin avustajan Huma Abedin miehen sähköpostista löydetyt uudet tiedot.

Kaksi päivää ennen marraskuun 8. päivän vaaleja Comey ilmotti, ettei mitään Clintonia raskauttavaa ollut löytynyt. Clintonin kampanja arvioi, että FBI oli antanut republikaaneille vaaliaseen ja myötävaikuttanut hänen tappioonsa.

Presidentti Trump erotti Comeyn FBI:n johtajan tehtävästä toukokussa 2017. FBI oli alkanut tutkia Trumpin kampanjaorganisaation mahdollisia yhteyksiä Venäjään.

Lue lisää: