1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Jemenin ulkoministeri: Liittouman joukot pysyvät toistaiseksi tärkeän satamakaupungin ulkopuolella

Satamakaupunki Hodeida on Saudi-Arabian johtaman liittouman joukoille ensimmäinen kaupunkitaistelu Jemenissä.

Iranin tukemat huthikapinalliset valloittivat Jemenin pääkaupungin Sanaan vuonna 2014. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Jemenin ulkoministerin Khalid al-Yamanin mukaan maan hallinnon puolesta taistelevat joukot eivät toistaiseksi etene Hodeidan kaupungin satamaan. Ministeri kommentoi asiaa torstaina sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli vaatinut, että satama täytyy pystyä pitämään auki avustuskuljetuksia varten.

– Olemme lähellä lentokenttää, mutta emme satamaa. Satama ei kuulu tänään lainkaan operaatioomme, ulkoministeri sanoi torstaina.

Jemenin kolme vuotta kestäneessä sisällissodassa alkoi sen tähän saakka suurin taistelu, kun Saudi-Arabian johtaman liittouman joukot vyöryivät kohti merkittävää Hodeidan satamakaupunkia varhain keskiviikkona. Tarkoituksena on vallata kaupunki huthikapinallisilta.

Vuosia Jemenin shiialaisten huthikapinallisten hallussa ollut Hodeidan satama Punaisenmeren rannalla on tärkeä huolto- ja ruoankuljetusreitti maassa, jossa miljoonat ihmiset näkevät nälkää. Ennen sodan syttymistä Hodeidan kautta tuotiiin yli 70 prosenttia Jemenin ruoasta ja polttoaineesta.

Kansainvälinen Punainen Risti ja YK ovat varoittaneet, että kaikenlaiset taistelut Hodeidassa lisäävät jemeniläisten kärsimystä.

Maailman pahin humanitaarinen kriisi

Yli 22 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee humanitaarista apua. 8,4 miljoonaa heistä näkee nälkää.

YK:n mukaan Jemenissä on käynnissä maailman pahin humanitaarinen kriisi.

Iranin tukemat huthikapinalliset valloittivat maan pääkaupungin Sanaan vuonna 2014, ja vuodesta 2015 Saudi-Arabia on johtanut sotatoimia, joiden tarkoitus on kukistaa kapinalliset ja palauttaa valta Jemenin kansainvälisesti tunnistetulle hallitukselle.

Lähes 10 000 ihmistä on kuollut ja kymmeniä tuhansia loukkaantunut konfliktin aikana.