1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwen presidentiksi haluaa 23 ehdokasta

Zimbabwen presidentinvaalit ja samalla myös parlamenttivaalit on määrä järjestää 30. heinäkuuta.

Emmerson Mnangagwa puhui Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa 22. marraskuuta. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Eteläisessä Afrikassa, Zimbabwessa ensi kuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa on ennätyksellinen määrä ehdokkaita.

Maan vaalikomissio julkisti torstaina ehdokaslistan, jossa on kaikkiaan 23 nimeä. Joukossa on muun muassa maan nykyinen presidentti Emmerson Mnangagwa sekä nuori oppositiojohtaja, MDC-puolueen Nelson Chamisa.

Mnangagwa nousi Zimbabwen presidentiksi marraskuussa sen jälkeen, kun maata 37 vuotta hallinnut Robert Mugabe syrjäytettiin.

Vaalien odotetaankin olevan todellinen näytön paikka istuvalle presidentille, jonka suosiota ei mitattu vaaliuurnilla hänen aloittaessa virassaan. Valtapuolue Zanu-PF:n riveistä valtaan noussut Mnangagwa lupasi virkaanastujaispuheessaan, että maassa järjestetään presidentinvaalit normaalin aikataulun mukaisesti.

Zimbabwen presidentinvaalit ja samalla myös parlamenttivaalit on määrä järjestää 30. heinäkuuta. Viime viikolla julkistettu laaja mielipidemittaus povaa Zanu-PF:lle 42 prosentin kannatusta, kun taas opposition MDC (Movement for Democratic Change) haalisi kannatusta 31 prosentin verran.