Baijerin vahva mies Seehofer koitumassa Merkelin kohtaloksi – erimielisyydet kärjistyivät pakolaispolitiikassa

Sisäministeri Horst Seehofer leimattiin 14 vuotta sitten "poliittisesti kuolleeksi" henkilöksi. Nyt sama mies on kaatamassa Euroopan vaikutusvaltaisimman poliitikon.

Saksa
Sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel Berliinissä 12.06.2018.
Sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel Berliinissä 12.06.2018.Omer Messinger / EPA

Horst Seehofer syntyi 68 vuotta sitten eteläsaksalaisessa Ingolstadtin kaupungissa köyhiin oloihin. Kuusihenkisen perheen piti tulla toimeen rakennustyömiehenä työskentelevän isän palkalla.

Älykkääksi kuvailtu poika (siirryt toiseen palveluun)kuitenkin taisteli tiensä saksalaisen politiikan huipulle. Ylempää korkeakoulututkintoa Seehofer ei koskaan suorittanut mutta Münchenin talous- ja hallintoakatemian hän läpäisi kurssinsa priimuksena.

Poliittisesti Seehofer ryhtyi aktiiviseksi jo parikymppisenä. Hän liittyi Baijerin valtapuolueeseen, kristillissosiaaliseen CSU:hun, vuonna 1969.

Leveää baijerin murretta puhuva Seehofer on aina ollut perinteitä rakastavien eteläsaksalaisten mieleen.

Ennenaikainen "poliittinen kuolema"

Litran oluttuoppi ja kansallisasuun kuuluvat nahkahousut sopivat hyvin – ainakin valokuvaajien läsnäollessa – maanläheisen huippupoliitikon rekvisiitaksi.

Kiista Angela Merkelin kanssa vuonna 2004 oli kuitenkin koitua Seehoferin kohtaloksi hänen ryhtyessään julkisesti vastustamaan Merkeliä sairausvakuutusjärjestelmää koskevassa uudistuksessa.

Horst Seehofer Münchenin Oktoberfestillä vuonna 2012.
Horst Seehofer Münchenin Oktoberfestillä vuonna 2012.Marc Müller / EPA

Monet poliittiset asiantuntijat uskoivat CSU:n silloisen kakkosmiehen uran olevan lopullisesti ohi.

– Minä olin poliittisesti kuollut, (siirryt toiseen palveluun) Seehofer on itsekin jälkeenpäin naureskellut tukalalle tilanteelleen.

Seehoferin pelasti hänen kansansuosionsa, ja seuraavana vuonna liittokansleriksi noussut Merkel jo kutsuikin Seehoferin Münchenistä Berliiniin hallituksensa maatalousministeriksi.

"Sydämellinen" suhde Merkeliin

Liittokansleri Angela Merkelin ja CSU:n puheenjohtajan Horst Seehoferin välit ovat kärjistyneet vuosien saatossa aika ajoin.

Merkel ei ole henkilövälejä juurikaan julkisuudessa kommentoinut, Seehofer puolestaan on vähätellyt asiaa.

– Tällä hetkellä arvosana on 9+, Seehofer vastasi vajaa vuosi sitten kysymykseen, kuinka sydämellinen hänen suhteensa on liittokansleri Merkeliin.

Sisarpuolueiden puheenjohtajien välit kärjistyivät kuitenkin pahasti viimeistään syksyllä 2015 pakolaiskriisin puhjettua Euroopassa.

– Wir schaffen das (me selviämme tästä), sanoi Merkel ja toivotti pakolaiset turvaan Saksaan.

Alkuinnostuksen jälkeen saksalaisten mieli kääntyi, ja erityisen nopeasti se tapahtui eteläisessä Baijerissa, jonka kautta pakolaiset pääosin tulivat maahan.

Baijerissa järjestetään lokakuussa maapäivävaalit, ja osavaltion mahtipuolue CSU pelkää asemansa puolesta, sillä oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on syönyt CSU:n kannatusta maahanmuuttovastaisella politiikallaan.

Uutta liittokansleria etsimässä?

Ilmeisesti juuri syksyn vaalit saivat Seehoferin panemaan liittokanslerin tilanteeseen, josta on vaikea löytää kunniallista ulospääsyä.

Baijerin vahva mies on antanut selkeästi ymmärtää, että hänen puolueensa vaatii Merkeliltä nopeaa vastausta rajavalvontakiistaan. Uhkavaatimus ei ole tyypillinen tapa hoitaa asioita saksalaisessa politiikassa.

Ja vaikka Merkel selviäisikin vielä tällä kertaa sisarpuolueensa vyörytyksestä, hänen asemansa ja uskottavuutensa ovat heikentyneet olennaisesti.

Oli se Seehoferin tavoite tai ei, Saksa alkaa pikku hiljaa valmistautua uuden liittokanslerin etsintään.

*Lue myös: * Kesäkuusta lähtien Baijerissa on risti joka virastossa – Yle tapasi osavaltion johtajan, joka kuohuttaa koko Saksaa