Hyppää sisältöön

Yli puolet nuorista naisista kohdannut seksuaalista häirintää – yleisintä härskit puheet ja asiattomat kommentit vartalosta

Uuden tasa-arvobarometrin mukaan naiset kohtaavat häirintää lähinnä miehiltä, mutta miehet sekä naisilta että miehiltä.

Viime aikojen julkinen keskustelu on lisännyt tietoisuutta seksuaalisesta häirinnästä ja sen tunnistamisesta, arvioidaan uudessa tasa-arvobarometrissä. Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Naisista 38 prosenttia ja miehistä 17 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää kahden viime vuoden aikana. Asia selviää perjantaina julkaistusta vuoden 2017 Tasa-arvobarometristä (siirryt toiseen palveluun).

Seksuaalista häirintää kohtaavat etenkin nuoret naiset. Yli puolet alle 35-vuotiaista naisista on kokenut häirintää kahden viime vuoden aikana.

Yleisimmät häirinnän muodot olivat kaksimieliset vitsit ja härskit puheet sekä asiattomat vartaloon ja seksuaalisuuteen kohdistuvat huomautukset. Näitä oli kohdannut noin neljäsosa naisvastaajista ja kahdeksan prosenttia miehistä. Fyysisistä lähentelyä ei-toivotulla tavalla oli kokenut 15 prosenttia naisista ja kuusi prosenttia miehistä.

Miehet kohtaavat häirintää sekä naisilta että miehiltä

Uudessa tasa-arvobarometrissä kysyttiin tarkemmin häirinnän tekijän sukupuolta. Naiset kokevat häirintää lähinnä miesten taholta, kun taas miesten kohtaama häirintä tulee sekä naisilta että miehiltä. Useimmin häiritsijä oli kohteelle tuntematon henkilö.

Häirintäkokemusten määrä on vuosien saatossa kasvanut hieman. Häirintää on voinut tapahtua enemmän, mutta taustalla voi olla myös lisääntynyt julkinen keskustelu, mikä edistää häirinnän tunnistamista.

Vähättelevä suhtautuminen naisiin työpaikoilla yleistä

Naisten ja miesten käsityksissä tasa-arvon toteutumisessa oli eroja. Miehet kokevat tasa-arvon toteutuneen yhteiskunnassa jo varsin hyvin, mutta naisten mielestä monissa asioissa olisi vielä parantamisen varaa. Jopa kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi, että miesten asema on Suomessa parempi kuin naisten.

Naiset olivat kohdanneet työelämässä epätasa-arvoista kohtelua enemmän kuin miehet.

Puolet naisista kertoi kokeneensa sukupuolensa vuoksi yliolkaista tai vähättelevää suhtautumista erilaisissa yhteyksissä. Useimmin tätä tapahtuu työpaikalla tai vapaa-ajalla sukulaisten kanssa.

Vastaavasti miehistä näin oli kokenut lähes viidennes. Miehillä työpaikan lisäksi vähättelyä koettiin ystäväpiirissä.

Yhteensä sukupuoleen liittyvää epäasiallista kohtelua, eli seksuaalista häirintää, vähättelyä ja vihapuhetta, oli nuorista naisista kohdannut jopa kolme neljäsosaa.

Vähemmistöillä enemmän kokemuksia vihapuheesta

Sukupuoleen liittyvää vihapuhetta kartoitettiin myös ensimmäistä kertaa barometrissä. Tuloksissa selviää, että vihapuhetta on kohdannut 15 prosenttia naisista ja kahdeksan prosenttia miehistä. Sen sijaan erilaisiin uskonnollisiin, etnisiin, kieli- tai seksuaalivähemmistöihin kuuluvista naisista yli neljäsosa oli kokenut vihapuhetta.

Sukupuoleen liittyvällä vihapuheella tarkoitetaan halventavaa tai uhkaavaa puhetta tai kirjoittelua.

Barometrin vastaajat arvioivat myös sukupuolivähemmistöjen tilanteen työpaikoilla hankalaksi. Noin kolmasosa vastaajista arvioi, että esimerkiksi transihminen tai intersukupuolinen kokisi todennäköisesti syrjintää, jos he työskentelisivät samalla työpaikalla.

Tasa-arvobarometri julkaistaan viiden vuoden välein. Sen tekijöinä ovat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Tasa-arvotiedon keskus sekä Tilastokeskus. Barometriä varten haastateltiin lähes 1 700 henkilöä.

Juttua korjattu klo 11.19: Miehistä viidennes oli kohdannut vähättelevää suhtautumista, ei neljännes. Tarkennettu myös vähättelevää suhtautumista kokeneiden naisten osuutta. Kolme neljäsosaa naisista on kohdannut sukupuoleen liittyvää epäasiallista kohtelua, ei siis vain vähättelyä.