Wasalandian neuvotteluissa takapakkia – espanjalaisyritys jatkaa vuokralaisena

Vaasan kaupunki ja espanjalaisomistuksessa oleva Aspro Parks ovat neuvotelleet Wasalandian alueen vuokrasopimuksen purkamisesta sen jälkeen, kun huvipuisto lopetti toimintansa kolme vuotta sitten.

Wasalandia
Wasalandian seinä
Anna Wikman / Yle

Wasalandian omistajan Aspro Parksin ja Vaasan kaupungin väliset neuvottelut ovat ottaneet takapakkia. Kaupunki ja Aspro ovat yrittäneet sopia Wasalandian alueen vuokrasopimuksen purkamisesta sen jälkeen, kun huvipuisto lopetti toimintansa vuonna 2015.

Nyt Aspro on ilmoittanut kaupungille, että se jatkaa alueen vuokraamista. Vuokrasopimuksen purkaminen on aiemmin ollut molempien osapuolten tahto. Neuvottelut kiihtyivät alkuvuodesta, mutta tyssäsivät nyt Aspron hylätessä kaupungin tarjouksen.

– Kaupungin esittämät vaihtoehdot maanvuokrasopimuksen purkamiseksi eivät johtaneet tulokseen. Noissa ehdotuksissa lähtökohtana oli, maanvuokrasopimuksen periaatteen mukaisesti, että Aspro vastaa alueen rakennusten purkamisesta ja alueen siistimisestä, kertoo Vaasan kaupungin teknisen toimen johtaja Markku Järvelä.

Uutta toimijaa etsitään yhä

Vuokrasopimus on voimassa vielä parikymmentä vuotta. Aspro maksaa siitä kaupungille vuosittain kymmeniä tuhansia euroja. Rakennuksen purkamisen on arvioitu maksavan satoja tuhansia euroja.

– Etsimme Wasalandian alueelle toiminnanharjoittajaa. Ideoita ja ehdotuksia on tullut aika vähän. Paras lähtökohta olisi se, että saataisiin toimintaa alueelle, sanoo Tuomas Luukkonen, Aspron edustaja Vaasassa.

Kaupungilla ollaan harmissaan rapistuvasta, entisestä huvipuistosta ja siitä, millaisena se näyttäytyy esimerkiksi laivaturisteille.

– On huomioitavaa, että puiston ulkoasu on monilta osin sama kuin mitä se oli puiston operatiivisena aikana. Sisältä se on tietenkin erinäköinen, Luukkonen sanoo.

Wasalandia
Wasalandia entisessä loistossaan vuonna 2012.Jarkko Heikkinen / Yle

Neuvottelut jatkuvat?

Riippumatta siitä kuinka hyvin Wasalandian seinät kestävät vuosien vierimistä, ottaa sen ulkoasu vastaan uusia iskuja jatkuvan ilkivallan seurauksena.

– Nuoriso käy siellä jatkuvasti. Paikkoja rikotaan sitä mukaan kun niitä korjataan, Luukkonen harmittelee.

Luukkonen toimii Aspron viestinviejänä, eikä itse osallistu neuvotteluihin. Hänen mukaansa Asprolla on yhä halua neuvotella kaupungin kanssa.

– Kaupungilla on oikeus lunastaa rakennukset kuten kellä tahansa muullakin. Yksi tarjous sieltä on tullut ja sitä ei ole hyväksytty. Nyt pitäisi neuvotella lisää ja pyrkiä saamaan aikaan kompromissi.