1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Stephen Hawking

Hawkingin tuhkat haudattiin Darwinin ja Newtonin hautojen väliin – Hawkingin ääni lähti samaan aikaan kohti mustaa aukkoa

Fyysikko Stephen Hawkingin tuhkat laskettiin haudan lepoon perjantaina. Seremoniaan osallistui muun muassa näyttelijä, joka esitti Hawkingia tv-elokuvassa.

Benedict Cumberbatch puhuu Stephen Hawkingin muistotilaisuudessa. Kuva: Ben Stansall / Lehtikuva

Hawkingin viimeinen leposija sijaitsee Isaac Newtonin ja Charles Darwinin hautojen keskellä Westminster Abbeyn kappelissa.

Muistotilaisuuseen osallistui Hawkingin perheen, ystävien ja kollegoiden lisäksi kuuluisuuksia, kuten häntä tv-elokuvassa esittänyt Benedict Cumberbatch sekä tv-juontaja Piers Morgan.

Ulkopuolella Hawkingin muistoa kokoontui kunnioittamaan satoja ihmisiä.

Euroopan avaruusjärjestö kunniotti edesmenneen fyysikon Stephen Hawkingin muistoa lähettämällä ääniviestin häneltä kohti lähintä mustaa aukkoa.

Viesti sisälsi Hawkingsin äänen lisäksi kreikkalaisen Vangeliksen musiikkia. Se lähetettiin 35 metrisestä antennista kohti avaruuksia samanaikaisesti, kun Hawkingin tuhka haudattiin.

Antenni oli suunnattu lähintä mustaa-aukkoa kohti. Se tunnetaan nimellä 1A 0620-00. Ele oli symbolinen. Musta aukko on noin 3 500 valovuoden päässä.

Stephen Hawkingin hautajaiset pidettiin maaliskuun lopussa Westminster Abbeyssä. Kirkko on ollut monesti myös Britannian kuninkaallisten häiden ja hautajaisten pitopaikkana.

Hawking menehtyi 76-vuotiaana 14. maaliskuuta.

Juttua korjattu 16.6. klo 14.11. Musta aukko on noin 3500 valovuoden päässä.