Rakentamista rajoitettiin Delhissä, kaupungin ilmanlaatu on jo vaarallisen huono tuulen pöllyttäessä hiukkasia

Intian pääkaupungin ilmanlaatu on entistäkin kehnompi, ja rakennustoiminta on kielletty kaupungissa kahdeksi päiväksi.

Delhi
Morotistit Delhissä
Sikhimiehet suojasivat torstaina suunsa ja nenänsä ajaessaan moottoripyörällä Delhissä.Harish Tyagi / Epa

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO pitää Delhiä yhtenä maailman saastuineimmista kaupungeista. Nyt ilmanlaatu on jo neljättä päivää hyvin epäterveellinen ja paikoin jopa vaarallinen.

Pienhiukkasten määrää mittaava PM2,5 -arvo on yli 170 µg, eli yli kuusi kertaa korkeampi kuin mitä WHO määrittää turvalliseksi (25 mikrogrammaa kuutiossa/vrk).

Kaupungin viranomaiset ovat sen vuoksi kieltäneet rakennustoiminnan ainakin sunnuntaihin saakka. Kaduille on lähetetty vesiautoja ruiskuttamaan vettä, jotta tuulen pöllyttämä hiekka ja pöly saataisiin sidottua maahan.

Sadekauden pitäisi alkaa pian, mutta sitä ennen korkea lämpötila yhdistettynä koviin tuuliin on tehnyt hengittämisestä vaivalloista 19 miljoonan asukkaan kaupungissa. Tuulet tuovat lisäksi kaupunkiin hiekkapölyä kauempaa lännestä, Rajasthanin hiekka-aavikoilta.

Delhin ilmansaasteet
Delhin keskustassa India Gatelle vievä Rajpath-bulevardi oli torstaina ilmansaasteiden sumentama.Rajat Gupta / Epa

Kaupungin sairaaloissa jonottaa runsaasti hengitystieoireista kärsiviä.

– Ihmiset, joilla ei ole aiempia hengitystiesairauksia, ovat nyt valittaneet yskää ja hengitysvaikeuksia, kertoo Prashant Saxena, keuhkosairauksiin erikoistunut lääkäri Max Smart Super Specialty -sairaalasta

Intiassa on 14 maailman viidestätoista (siirryt toiseen palveluun)saastuneimmasta kaupungista, kun mitataan pienhiukkasten määrää.

Lähteet: AP, Reuters