1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanedustaja Hakkaraiselle ei eduskuntaryhmältä lisärangaistusta: "Yöt menevät unitableteilla" – Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

Hakkarainen tuomittiin 45 päiväsakkoon kansanedustaja Veera Ruohon pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Perussuomalaisten ryhmä ei langeta lisärangaista Hakkaraiselle.

Teuvo Hakkarainen
Teuvo Hakkarainen käräjänoikeudessa.
Teuvo Hakkarainen käräjänoikeudessa 18. kesäkuuta.Ville Tapio / Yle

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sanoi oikeudessa, että alkoholi on hänelle ongelma. Lue tästä Ylen oikeustoimittajan Päivi Happonen analyysi oikeudenkäynnistä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Helsingin käräjäoikeus pui tänään harvinaista rikosta: kansanedustaja Teuvo Hakkaraista (ps.) syytetään toisen kansanedustajan pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Epäilty teko tapahtui eduskunnassa ja sen istunnon aikana.

Syytteiden taustalla ovat tapahtumat viime joulukuussa. Hakkarainen yritti eduskunnan pikkujoulujen aikaan väkisin suudella eduskunnan kuppilassa kansanedustaja Veera Ruohoa (kok.).

Ruoho ei osallistunut pikkujouluihin, vaan oli mukana täysistunnossa. Hän oli käymässä tauolla eduskunnan kahvilassa. Hakkarainen sen sijaan juhli pikkujouluja.

Ruoho pitää tärkeänä, että syytteet tulevat oikeuden puntaroitavaksi.

– Olen saanut lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat kertoneet omia kokemuksiaan samankaltaisista väkivaltatilanteista. He kertovat kokevansa, että hekin saavat nyt itse oikeutta, kun tämä raskas asia punnitaan oikeudessa, Ruoho sanoi Ylelle.

Veera Ruoho pohtii, että esimerkiksi työpaikkaan vaikuttavat asiat saavat monen perääntymään ilmoituksen teosta.

– Myös saamani tärkeä palaute osoittaa oikeudenkäynnin tarpeen. Yhteiskunnassamme on piilossa syvällä toista ihmistä loukkaavia ja alistavia asenteita. Huomautan, että oikeusjärjestelmämme suojaa myös perättömiltä ilmoituksilta, jotka satuttavat syvästi aiheettomien epäilyjen kohteeksi joutuneita.

Ei lisärangaistuksia ryhmältä

Kansanedustaja Hakkarainen on ollut pitkään tapahtumien jälkeen sairauslomalla. Perussuomalaiset antoivat aiemmin Hakkaraiselle vakavan varoituksen tapahtumien jälkeen. Nyt perussuomalaisten eduskuntaryhmä sanoo, ettei Hakkarainen saa tuomionsa lisäksi enää ryhmältä uusia lisärangaistuksia.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meri sanoo, että Hakkaraiselle aiemmin annettu vakava varoitus saa riittää.

– Ryhmähän silloin joulukuussa antoi Hakkaraiselle vakavan varoituksen tulevaisuuden varalle opiksi, ja hän luopui itse puolueen toisesta varapuheenjohtajan paikasta. Silloin jäimme odottamaan, että tuomioistuin antaa nämä rikosoikeudelliset rangaistukset.

Siitä, onko Hakkarainen enää tervetullut perussuomalaisten eduskuntaehdokkaaksi, ei päätä eduskuntaryhmä.

– Kun hän on nyt puhunut alkoholiongelmastaan, olen ajatellut sitä, miten hän mahtaa jaksaa. Tämä on aika paineinen työ. Täytyy jutella hänen kanssaan. Eduskuntaryhmä tietysti ei päätä sitä, kuka meillä on ehdolla, vaan puolue.

Hakkarainen kertoi oikeudessa, että myös hän on traumatisoitunut tapauksen vuoksi.

– Tämä on ollut minullekin rankkaa. En ole voinut nukkua kunnolla puoleen vuoteen. Yöt menevät unitableteilla, hän kuvaili tänään oikeudelle.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin viime vuonna sakkorangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lisätty juttuun perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren kommentit.

Lue myös:

Analyysi: Kännääminen ja anteeksipyyntö eivät auttaneet Hakkaraista – rikoslaki on voimassa eduskunnassakin (siirryt toiseen palveluun)

Kotipitäjä hyllytti kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen kaupungin luottamustoimista

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen saa syytteen Veera Ruohon pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelus

Jari Korkki: Miksei kansanedustajaa ihan helpolla eroteta?

Perussuomalaiset: Hakkaraisen tapaus on tältä erää loppuun käsitelty

Perussuomalaisten Hakkaraisen käytös puhuttaa kansanedustajia – "On anteeksiantamatonta, että eduskunnan arvovaltaa murennetaan näin"

Kansanedustaja Veera Ruoho tekee rikosilmoituksen Teuvo Hakkaraisesta: "Ahdistelu ei tapahtunut pikkujouluissa"

Puhemies Lohelalta huomautus Hakkaraiselle: "Hän on käyttäytynyt erittäin törkeästi"

Teuvo Hakkaraiselle vakava varoitus eduskuntaryhmältä – Luopuu itse 2. varapuheenjohtajan tehtävästä

Lehdet: Hakkarainen kävi käsiksi naiskansanedustajaan – seurauksia pohditaan

Lue seuraavaksi