1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kultaranta

Yle seurasi – Kultaranta-keskustelut alkoivat, YK:n Miroslav Lajcak: Olemme menettäneet kykymme kuunnella toista osapuolta

Presidentti Martti Ahtisaari päätti avauskeskustelun jämäkkään puheeseen arvojen puolesta.

Kultaranta
 Kultaranta-keskustelut: Voima ja vahvuus vai yhteinen järjestys?
Kultaranta-keskustelut: Voima ja vahvuus vai yhteinen järjestys?

Tasavallan presidentin Kultaranta-keskustelut (siirryt toiseen palveluun) alkoivat tänään presidentti Sauli Niinistön puheenvuorolla. Voit seurata tapahtuman avauskeskustelua klikkaamalla tämän jutun kuvaa.

Kyseessä on kuudes kerta, kun Kultaranta-keskustelut järjestetään. Presidentti Niinistön mukaan kyseessä on pitkä aika kansainvälisissä suhteissa. Hän sanoi, että näytämme luisuvan maailmaan, jossa isot persoonallisuudet hallitsevat kansainvälistä järjestystä.

– Meidän on pysähdyttävä miettimään tätä. Sääntöjen puute tarkoittaa sitä, että sääntöjä ei ole, hän lausui.

Varsinaisen avauskeskustelun aiheena on sääntöpohjaisen maailman haasteet. Keskustelun otsikkona on "Voima ja vahvuus vai yhteinen järjestys".

Keskusteluun osallistuvat YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt ja OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi. Keskustelun vetää CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie. Loppusanat esittää presidentti Martti Ahtisaari.

Vuoropuhelu koetuksella

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak pohti keskustelun teemaa omassa aloituspuheenvuorossaan. Hänen mukaansa ei pitäisi miettiä, onko parempi valita voima ja vahvuus vai yhteinen järjestys, vaan pitäisi miettiä, mitä asialle tehdään.

Hänen mukaansa kansainväliset järjestöt, kuten YK, on perustettu syystä ja niiden toimintakykyyn pitäisi uskoa.

Hän oli huolissaan myös siitä, että vuoropuhelu ja toisen kuunteleminen on unohtunut. Hänen mukaansa tilanne on huonompi kuin koskaan aiemmin. Hänen mukaansa tapaamisiin mennään asenteella, että osapuolet vetävät omat "punaiset viivansa" ennen kuin asioista keskustellaan.

– Olemme menettäneet kykymme kuunnella toista osapuolta ja se on palautettava, Lajcak sanoi.

Keskusteluun osallistujilta kysyttiin, mitä mieltä he ovat maailman nykyisestä tilasta. OECD:n apulaispääsihteerin Mari Kiviniemen mukaan tilannetta ei pitäisi katsoa liian pessimistisesti.

– Vuoropuhelua käydään päivittäin. Meillä on toki vaikeampikin tapaus, hän mietti.

Lajcak antoi moitteita myös EU:lle. Hänen mukaansa EU:ssa ei ole ymmärretty, että maailma on muuttunut, eikä ole keskitytty olennaisiin asioihin.

Hänen mukaansa EU on ollut vaikeuksissa muun muassa talouskriisin hoidossa ja pakolaispolitiikassa.

Ahtisaari nosti esiin arvot

Presidentti Martti Ahtisaari piti avauskeskustelun päätteeksi loppupuheenvuoron. Ahtisaaren mukaan voimme kysyä, että ovatko ihmiset yhtään sen enemmän turvassa kuin silloin, kun YK perustettiin. Ahtisaari sanoo uskovansa YK:hon ja sen mahdollisuuksiin toimia nykyäänkin. Hän sanoi puheessaan, että esimerkiksi demokratiaa ja ihmisoikeuksia on pidetty länsimaisina arvoina.

– Sen sijaan ne ovat globaaleja arvoja, joita kaikkien hallitusten ja kansalaisten pitäisi kunnioittaa.

Ahtisaari päätti puheensa lainaamalla Nelson Mandelaa.

– Hallitusten pitäisi kuunnella kansalaisiaan, ja kansalaisten on vaadittava, että heidän hallituksensa tekevät kauaskantoisia päätöksiä, Ahtisaari sanoi Mandelaa siteeraten.

YK:n pääsihteerin puhe huipentaa tapahtuman maanantaina

Kuudetta kertaa järjestettävä tapahtuma jatkuu keskusteluilla ja pienryhmätyöskentelyllä maanantaina. Tuolloin aamulla kello 9.30 alkavassa keskustelussa mietitään keinoja saada EU yhtenäisemmäksi ja vahvemmaksi. Keskustelussa pohditaan myös, minkälaisia tavoitteita Suomella on EU:n suhteen ja miten tavoitteet saavutetaan.

Kultaranta-keskustelujen päätösistunnossa keskustellaan maanantaina iltapäivällä talouden ja ympäristön hyvinvoinnin yhteensovittamisesta. Voit seurata molemmat keskustelut suorana Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Tapahtuman päätössanat lausuu maanantaina YK:n pääsihteeri António Guterres yhdessä presidentti Niinistön kanssa.

Lue myös:

Yle seurasi – Kultaranta-keskustelut alkavat, presidentti Niinistö: EU ei ole tarpeeksi vahva, että sitä kuunneltaisiin

Analyysi: Presidentti Niinistö panee suomalaiseliitin pohtimaan suurvaltojen mahtia – Kultaranta-keskustelujen päävieraana YK:n pääsihteeri António Guterres

YK:n pääsihteeri António Guterres saapuu Suomeen – osallistuu Kultaranta-keskusteluihin

Niinistö FT:lle: Isot ja vahvat johtavat nyt maailmanpolitiikkaa – huono uutinen EU:lle

Presidentti Niinistön huolestunut kirjoitus: kansainvälinen järjestys koetuksella – "Hektinen tahti on huono asia"

Lue seuraavaksi