Kolmiulotteiset mallit tehokäytössä sairaalan rakennusprojektissa – virtuaalitodellisuus auttaa pysymään budjetissa

Kainuun sairaalahanke vei rakennushankkeiden tietomallinnuskilpailun palkinnon pääkaupunkiseudun suurhankkeiden edestä.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Kainuun keskussairaalan rakennustyöt harjannostajaiset
Kainuun uuden sairaalan harjannostaisia vietettiin perjantaina.Elisa Kinnunen / Yle

Kainua-allianssin sairaalahanke on valittu Suomen parhaaksi tietomallihankkeeksi Tekla BIM Awards -kilpailussa, jossa olivat mukana myös muun muassa Helsingin Olympiastadionin ja uuden keskustakirjaston projektit.

Kainua-hanke vastaa Kainuun uuden keskussairaalan suunnittelusta ja rakentamisesta.

Tietomallintaminen eli building information modelling tai BIM, on nykyään jo laajalti käytössä oleva toimintatapa, jossa kaikki rakennushankkeen aikaiset tiedot ovat digitaalisessa muodossa.

Lisäksi rakennuksen geometrinen malli määritetään ja esitetään kolmiulotteisesti havainnollistamisen ja simulaatioiden takia.

Kainuun keskussairaalan rakennustyö harjannostajaiset
Tietomallin 3D-mallinnusta voi käyttää myös työmaalla, mikä helpottaa tilan hahmottamista.Elisa Kinnunen / Yle

Kainua-allianssin projektijohtaja Kimmo Ahonen kertoo, että kolmiulotteiset mallit ovat auttaneet paljon rakennusprojektin eri vaiheissa.

– Heti hankkeen alussa oli tavoitteena, että tietomallia käytetään hyväksi mahdollisimman laajasti.

Uusia tiloja voi arvioida ennen rakentamista

Sairaalahankkeessa on käytetty muun muassa virtuaalista 3D-tilaa, jossa henkilö pystyy liikkumaan mallin sisällä. Myös sairaalan henkilökunta on osallistunut rakennushankkeen suunnittelutyöhön mallin avulla.

– Yksi mallinnuksen tärkeimpiä työkaluja on ollut projektitoimiston kolmiulotteinen virtuaalitodellisuus. Olemme luoneet tilan, jossa käyttäjät pystyvät arvioimaan huonetiloja ja -ratkaisuja, Ahonen kertoo.

Sekä suunnittelijat että rakentajat pystyvät mallinnuksen avulla helpommin havainnollistamaan rakennuksen osia. Tietomallinnusta on käytetty hyväksi myös betoni- ja puuelementtien suunnittelussa ja valmistuksessa.

– Mallista saadut määrätiedot auttoivat aiemmin kustannuslaskelmien teossa. Nyt mallia käytetään tuotannon ohjauksessa, aikatauluttamisessa ja yksityiskohtien katsomisessa. Myös putkilinjojen risteilytarkasteluissa mallista on apua, Ahonen kertoo.